Καράς Αντώνης

Image

Νομικός. Ο Αντώνης Καράς γεννήθηκε στο Παραλίμνι στις 9 Ιουλίου 1947 και πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 2017. Σπούδασε νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως δικηγόρος.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου (ΟΕΦΕΚ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήταν ο πρώτος επαρχιακός γραμματέας της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) Αμμοχώστου. Την περίοδο 1986-1993 ήταν επαρχιακός γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου. Ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της Γραμματείας Άμυνας του κόμματος.

 

Στις Δημοτικές εκλογές του 1991 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αμμοχώστου με τον ΔΗΣΥ. Από τον Ιούνιο του 1992 έως και την παραίτηση του λόγω της ανάληψης βουλευτικής έδρας (Μάρτιος 1993), διετέλεσε αντιδήμαρχος Δήμου Αμμοχώστου.

 

Συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1991 στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων. αλλά δεν εκλέχτηκε. Το 1993,  όταν η βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ, Κλαίρη Αγγελίδου, διορίστηκε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, πρώτος επιλαχών για τη θέση της στη βουλή ήταν ο Αντώνης Καράς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 4 Μαρτίου 1993 για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1996 για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 2001 για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

 

Ως βουλευτής, διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες. Ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας και μέλος της Διεθνούς Γραμματείας του ίδιου οργανισμού.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).