Λοϊζου Ευαγγέλης

Image

Δήμαρχος -Κτηματίας. Σημαντική προσωπικότητα της Αμμοχώστου κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, που διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης κατά τα πρώτα χρόνια της αγγλικής κατοχής (1879-1882) και αργότερα, εναλλασσόμενος στο αξίωμα αυτό με τον Σ.Μ. Εμφιετζή. Γεννήθηκε στο Βαρώσι το 1840 και πέθανε το 1909.

Καταγόταν από την οικογένεια των Αγγελάτων στην Κεφαλληνία. Πατέρας του ήταν ο Λοϊζος Χατζησολωμού από την Ευρύχου και μητέρα του η Επτανήσια Χατζημαργιολού Ευαγγέλη Αγγελάτου.

 

Εκτός από δήμαρχος υπηρέτησε για πολλά χρόνια και ως μέλος και πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Αμμοχώστου και συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση της εκπαιδεύσης στην πόλη του. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Ταμιευτηρίου Σαλαμίας, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής της Αγίας Ζώνης και πρόεδρος των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αμμοχώστου.

 

Ο Λοΐζου, όντας πράγματι φιλόμουσος, διέθετε μεταξύ άλλων και σημαντική βιβλιοθήκη.

Τα ενδιαφέροντα του Ευάγγελου Λοΐζου ήσαν ποικίλα. Μεταξύ άλλων, είχε εισαγάγει προς καλλιέργεια στην Αμμόχωστο από την Κωνσταντινούπολη, στα 1870, την καλύτερη ποικιλία μανταρινιών.

 

Ήταν νυμφευμένος με την  Μαρίτσα Χατζηχριστοφή Κωνσταντινίδου απο τον Άγιο Σέργιο Αμμόχωστου με την οποία απέκτησαν 9 παιδιά, 4 αγόρια και πέντε κορίτσια. Μεταξύ αυτών ο Λούης Λοϊζου που διετέλεσε δήμαρχος Αμμοχώστους, πατέρας του Ευάγγελου Λουϊζου.

 

Όπως είχε γράψει ο εκδότης εφημερίδων Λουκάς Ζαλουμίδης:

 

...Ἐμόρφωσεν ἑλληνοπρεπῶς τά τέκνα μας ὁ φιλόμουσος Εὐαγγέλης Λοΐζου (εφημ. Σαλαμίς, 8/21 Αυγούστου 1909).

 

Πηγή

*Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

*Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920, Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Λευκωσία 2018, σελ. 421