Κατηφές

Image

Ταγέτης ή και ταγήτης. Επιστημονική ονομασία: Tagetes. Αγγλική ονομασία: Marigold. Πρόκειται για γένος ποωδών φυτών της οικογένειας των Συνθέτων (Composiiae) που περιλαμβάνει 20 περίπου είδη ενδημικά της κεντρικής Αμερικής. Είναι μονοετή ή πολυετή φυτά που δίνουν ωραία και άφθονα άνθη κίτρινα, κιτρινοκαφέ και πορτοκαλόχροα, κατά κεφάλια. Γι’ αυτό καλλιεργούνται εκτεταμένα ως διακοσμητικά. Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα είναι γνωστά με τη λαϊκή ονομασία κατηφέδες.

 

Τέτοια φυτά δεν αυτοφύονται στην Κύπρο. Εισήχθησαν όμως στο νησί και σε παλαιότερες εποχές ήταν από τα είδη των διακοσμητικών φυτών που καλλιεργούνταν εκτεταμένα στις αυλές ή και σε γλάστρες και ντενεκέδες. Μπορούσε να τα δει κανένας σχεδόν σε κάθε κυπριακό σπίτι, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Μάλιστα πριν από λίγα μόλις χρόνια, ο κατηφές και η βασιλιτζ'ιά (=βασιλικός) ήσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της αυλής του χωριάτικου κυπριακού σπιτιού.

 

Ο κατηφές εξακολουθεί να καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό σε αυλές και κυρίως σε περιφράξεις, διότι αναπτύσσεται σε ύψος πέραν και του ενός μέτρου, έχει πυκνό σχηματισμό και δίνει άφθονα λουλούδια. Έχει επίσης φυτευτεί σε μεγάλους αριθμούς ως διακοσμητικό και διαχωριστικό σε πλευρές αυτοκινητοδρόμων και οδικές νησίδες.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια