Αριστείδης

Image

Αθηναίος πολιτικός που για την εντιμότητά του έμεινε γνωστός με την επωνυμία Δίκαιος (περ. 540-468 π.Χ.). Παρόλο που πολέμησε και διακρίθηκε στη μάχη του Μαραθώνα, ωστόσο με πρωτοβουλία του αντιπάλου του Θεμιστοκλή εξοστρακίστηκε (468 π.Χ.). Αργότερα συμφιλιώθηκαν κι ο Αριστείδης επέστρεψε στην Αθήνα, πολέμησε δε και στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές κατά των Περσών. Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια δημιουργίας της αθηναϊκής ηγεμονίας που εγκαινιάστηκε με την ίδρυση της Δηλιακής Συμμαχίας στην οποία πιθανό να συμμετείχε ή είχε αναμειχθεί και η Κύπρος.

 

Το 478 π.Χ. ο Αριστείδης εστάλη στην Κύπρο μαζί με τον Παυσανία*, επικεφαλής συμμαχικού στόλου για απελευθέρωση του νησιού από τον περσικό ζυγό. Κατάφεραν πράγματι ν' απελευθερώσουν μεγάλο μέρος του νησιού (Θουκυδίδης, Ι, 94, 1-2), ιδιαίτερα τις πόλεις εκείνες στις οποίες οι Πέρσες είχαν εγκαταστήσει φρουρές (Διόδωρος, XI, 44, 2). Στη συνέχεια αναχώρησαν αιφνίδια για το Βυζάντιον (Θουκυδίδης, Ι, 128, 5, Διόδωρος, XI, 44,3), γιατί φαίνεται ότι δεν συνάντησαν την αναμενόμενη υποστήριξη από μέρους των Κυπρίων βασιλιάδων. Οι βασιλιάδες είχαν όλοι αντικατασταθεί λίγα χρόνια πιο πριν, ύστερα από την αποτυχία της επανάστασης του Ονήσιλου, και φυσικά έτρεφαν φιλοπερσικά αισθήματα.

 

Ανεξάρτητα ωστόσο από την αποτυχία της, η προσπάθεια αυτή των Αριστείδη και Παυσανία αποτελεί το προοίμιο για μια σειρά μελλοντικών ενεργειών της Ελλάδος, και ιδίως της Αθήνας, για απελευθέρωση της Κύπρου και απόκτηση πολιτικού ερείσματος στο νησί.