Κατσούρης Γιάννης

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1935 στη Λευκωσία. Τέλειωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην Κύπρο δίδαξε σε σχολεία μέσης παιδείας και από το 1968 εργαζόταν στη Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Εργάστηκε για σειρά ετών ως μορφωτικός λειτουργός και ως διευθυντής της Μορφωτικής Υπηρεσίας, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1995.

 

Στη δεκαετία του 1960 ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Κυπριακά Χρονικά. Χρημάτισε γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

 

Ασχολήθηκε με την πεζογραφία, τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας της Κύπρου και τη μελέτη της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου.

 

Έργα του:

 

1. Τρεῖς Ὧρες, διηγήματα, Λευκωσία, 1966.

2. Τό σταθερό σημεῖο, διηγήματα, Λευκωσία, 1973 (Βραβείο Πεζογραφίας υπουργείου Παιδείας).

3. Δός ἡμῖν σήμερον, διηγήματα, Αθήνα, 1975 (βραβείο διηγήματος υπουργείου Παιδείας).

4. Ο Κύπριος ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, συμβολή στη μελέτη της ζωής, της προσωπικότητας και  του έργου  του, Λευκωσία, 1985 (έκδοση πολυγραφημένη, διδακτορική διατριβή).

5. Ο διηγηματογράφος Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης, μελέτη, Λευκωσία, 1987

6. Στυλιανού Ανάβασις,   μυθιστόρημα, Αθήνα, 1990 και ρουμανική έκδοση: Ascensiunea  lui  Stylianou,  Βουκουρέστι, 1999.

7. Τζιμ Λόντος και Παράσχος Μπόρας, αφηγήματα, Λευκωσία, 1997.

8. Αφελέστατε θείε Μάικλ, μυθιστόρημα, Αθήνα, 2001

9. Οι πορνοβοσκοί και το τίμιο μπαστούνι (διηγήματα 2006).

10. Τα κατά Ευαγόραν και Ευγενίαν ή οι αγώνες του κερατά (νουβέλα, 2009).

 

Ακόμη δημοσίευσε σε περιοδικά πολλές μελέτες του για τη λογοτεχνία και το θέατρο της Κύπρου. Συνεργάστηκε επίσης για πολλά χρόνια με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση, γράφοντας ραδιοχρονικά και άλλα προγράμματα.

 

Η διδακτορική του διατριβή εξεδόθη σε βιβλίο με τίτλο «Βασίλης Μιχαηλίδης - η ζωή και το έργο του» (έκδοση Χρ. Ανδρέου, Λευκωσία, 1987).

 

Ο Γιάννης Κατσούρης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου και, μεταξύ άλλων, έγραψε και το σενάριο τηλεοπτικής σειράς του ΡΙΚ που ήταν εμπνευσμένη από το κυπριακό θέατρο και την πορεία του. Εξέδωσε ακόμη μία σημαντική 2τομη μελέτη περί την ιστορία του κυπριακού θεάτρου, η οποία και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2007. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε και από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

 

Πέθανε στις 5/7/2010.

Φώτο Γκάλερι

Image