Πορεία Χριστοδούλας

Η Χριστοδούλα σύμβολο των Καρκινοπαθών

Image
Η γυναίκα καρκινοπαθής που διέφυγε της εισβολής στην Αμμόχωστο, περπάτησε 20 χλμ και πέθανε στη Σωτήρα, έδωσε το όνομα της σε μια πορεία που διεξάγεται κάθε χρόνο  από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.
 
Η Χριστοδούλα γεννήθηκε στην Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου και ήταν ένα από τα 5 παιδιά της οικογένειας Ττοφινή, που καταγόταν από την Αγία Νάπα. Τα άλλα αδέρφια της ήταν η Κατερίνα, η Ελεγκού, ο Γιωρκής και ο Γιάννης. Η Κατερίνα, η μεγαλύτερη αδερφή, υπήρξε σαν μητέρα της Χριστοδούλας αφού η μητέρα τους πέθανε νεαρή και τους άφησε μόνους. Η Χριστοδούλα στη συνέχεια παντρεύτηκε με τον Αντώνη Ζέμπασιη από το Παραλίμνι, με τον οποίο απέκτησαν τρεις γιούς και μια κόρη. Έμεναν στο κάτω Βαρώσι μέχρι την εισβολή (1974).
 
Το 1972, όταν ήταν περίπου 70 χρονών, διεγνώσθη με καρκίνο και αναγκάστηκε να κάνει μαστεκτομή. Δυστυχώς ο καρκίνος έκανε μετάσταση, σε διάφορα μέρη του σώματος, κάτι που την ταλαιπωρούσε αφάνταστα.
 
Η πορεία της 
Όταν έγινε η εισβολή τον Αύγουστο του 1974, κυνηγημένη από τον Αττίλα, πήρε τον δρόμο από το Κάτω Βαρώσι με σκοπό μέσω του Αγίου Μέμνονα να πορευθεί προς τα Κοκκινοχώρια και τις Βρετανικές Βάσεις που παρείχαν υπό τις περιστάσεις ασφάλεια. Μετά από πορεία 15-20 περίπου χιλιομέτρων, έφθασε σε έναν πορτοκαλεώνα στη Σωτήρα και αποκαμωμένη όπως ήταν παράγειρε κάτω από μια πορτοκαλιά για να ξεκουραστεί. Εκεί άφησε και την τελευταία της πνοή.
Η πρόταση για καθιέρωση της πορείας Χριστοδούλας, σε ετήσια βάση, υιοθετήθηκε από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο το 1976 και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πορεία. Ήταν μια πρόταση του γιατρού Δημήτρη Σουλιώτη για να ενισχύεται οικονομικά το Κέντρο. Ο ίδιος ιατρός, ήταν και αυτός που πρότεινε η Πορεία να πάρει το όνομα μιας ασθενούς του, της Χριστοδούλας.
 
Ιστορία 
To 1974 διοργανώνεται από το Σώμα Κυπρίων Οδηγών η πρώτη Πορεία Αγάπης για στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Η Πορεία Αγάπης αργότερα θα μετονομαστεί σε Πορεία Χριστοδούλας εις μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας, η οποία λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς, δεν μπόρεσε να έχει τη φροντίδα που χρειαζόταν και έγινε το σύμβολο και η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία της «Αροδαφνούσας», ενός χώρου φροντίδας για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. Ο θεσμός της Πορείας Χριστοδούλας αποδίδει, κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.
 
Σωτήρα
Ο Δήμος Σωτήρας, ως ελάχιστη ένδειξη χρέους προς τη Χριστοδούλα αλλά και τον αγώνα του κάθε καρκινοπαθούς συνανθρώπου μας, ήδη από το 2018 είχε αποφασίσει την ανέγερση ενός νέου μνημείου στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή η ηρωική μορφή της Χριστοδούλας.
Στο μνημείο η Χριστοδούλα απεικονίζεται να φορά κλειστά παπούτσια παρά το γεγονός ότι ήταν καλοκαίρι, αφού όπως εξήγησαν κοντινά της πρόσωπα, η ίδια δεν φορούσε ποτέ σανδάλια ή παντόφλες καθώς το θεωρούσε υποτιμητικό. Το μνημείο απεικονίζει την Χριστοδούλα να περπατάει με μια βαλίτσα, άτσαλα φτιαγμένη, αφού τα μισά ρούχα θα κρέμονται έξω απ΄ αυτήν. Άτσαλα, όπως βιαστικά έφυγε από το σπίτι για να φτάσει, εξαθλιωμένη και εξαντλημένη από τον καρκίνο κάτω από την πορτοκαλιά, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.
 
Το μνημείο φιλοτέχνησε, ο γνωστός Βαρωσιώτης γλύπτης, κ. Φίλιππος Γιαπάνης, γείτονας της Χριστοδούλας στο Κάτω Βαρώσι.
 
Χορηγοί
Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου, διαχρονικός σύμμαχος του Συνδέσμου, η οποία στηρίζει έμπρακτα τη Πορεία και έχει συνδέσει το όνομά της με την μεγαλύτερη προσπάθεια, που γίνεται, ενάντια στον καρκίνο. Την εκστρατεία επίσης υποστηρίζουν οι εταιρίες Coca- Cola HBC Κύπρου και τα Mc Donalds.
 
Υποστηρικτές της Πορείας είναι επίσης Δήμοι, Κοινότητες, Σωματεία, Κόματα, Τράπεζες, Κυβερνητικά Τμήματα, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Σχολεία, Εκκλησίες, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Υπεραγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά.
 
 
Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image