Βλίττης Νίκος

Ο πρώτος Δήμαρχος Παραλιμνίου

Image

Δήμαρχος Παραλιμνίου. Ο Νίκος Βλίττης γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1943 και σε ηλικία 20 χρονών, αναλαμβάνει Επιθεωρητής του Συμβουλίου Βελτιώσεως Παραλιμνίου. Μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας στο Συμβούλιο Βελτιώσεως, ο Νίκος Βλίττης, διεκδικώντας το 1986 τη δημαρχία του νεοσύστατου Δήμου Παραλιμνίου, εξελέγη πρώτος Δήμαρχος Παραλιμνίου την 1η Ιουνίου 1986 με υψηλό ποσοστό και διετέλεσε Δήμαρχος για 20 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι το 2006. 

 

Επί δημαρχίας Νίκου Βλίττη, τα πλείστα κυβερνητικά γραφεία μεταφέρθηκαν στο Παραλίμνι. Δημιουργήθηκαν 4 Δημοτικά σχολεία, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, έγινε το υδρευτικό έργο του Πρωταρά και δημιουργήθηκαν οδικά δίκτυα και μεγάλες οδικές αρτηρίες.

 

Η πόλη απόκτησε Δημοτικό Μέγαρο, Δημοτικό Στάδιο, Δημοτικό Αμφιθέατρο, το Γιώρκειο Δημοτικό Νηπιαγωγείο με δωρεά του Γιάγκου Παπαδόπουλου, Γενικό Νοσοκομείο, Αποχετευτικό σύστημα, Αλιευτικό Καταφύγιο, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, που θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησιαστική πλατεία της Κύπρου κ.ά. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν τα πολιτιστικά τμήματα του Δήμου, η Μαντολινάτα, το Χορευτικό, η Χορωδία, ο Θεατρικός Όμιλος και η Φιλαρμονική.

 

Τουρισμός

Συνέδεσε το όνομά του με τη ραγδαία τουριστική και οικιστική ανάπτυξη του Παραλιμνίου ευρύτερα, καθώς και του Πρωταρά ειδικότερα, για περίπου 30 χρόνια. Όλα σχεδόν τα πολεοδομικά και οδικά έργα φέρουν τη δική του σφραγίδα. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου.

 

Ο Νίκος Βλίττης υπηρέτησε το Δήμο Παραλιμνίου και τα κοινά για 43 συνεχόμενα χρόνια έχοντας τα καθήκοντα αυτά ως μοναδική του ασχολία. Απεβίωσε στις 3 Μαρτίου 2013 σε ηλικία 70 ετών.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image