Ριχάρδος Α' ο Λεοντόκαρδος Richard the Lion Heart

Δύο αφηγήσεις για την κατάληψη της Κύπρου

Image

Ακολουθούν δύο αναφορές για την εισβολή του Ριχάρδου Α' στην Κύπρο το 1191. 

 

Εισαγωγή

Ο Σαλαντίν ιδρυτής της δυναστείας των Αγιουβιδών είχε ανακαταλάβει την Ιερουσαλήμ το 1187 και η γεωγραφική θέση της Κύπρου την τοποθετούσε στη διαδρομή των Σταυροφόρων από τη Δυτική Ευρώπη προς τους Αγίους Τόπους. Ο Κύπριος ηγεμόνας Ισαάκιος Κομνηνός, σε αντάλλαγμα για την προστασία του Σαλαντίν, είχε υποσχεθεί στους Σαρακηνούς να μην τους παράσχει καμία βοήθεια- έτσι, όταν το 1191 τα πλοία του Ριχάρδου, καθ' οδόν από τη Μεσσήνη για να συμμετάσχουν στην Τρίτη Σταυροφορία, χωρίστηκαν από μια καταιγίδα και ένα από αυτά προσάραξε στα ανοικτά της Κύπρου, δεν δίστασε να συλλάβει και να φυλακίσει τους επιβάτες. Δυστυχώς γι' αυτόν, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ναβάρας, η  αρραβωνιαστικιά του Ριχάρδου, και η βασίλισσα Ιωάννα της Σικελίας, αδελφή του (και στην πραγματικότητα συγγενής εξ αγχιστείας του ίδιου του Κομνηνού).

 

Ο Ριχάρδος, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη Ρόδο, έπλευσε στην Κύπρο για να απαιτήσει εξηγήσεις, νίκησε τον Κομνηνό και κατέλαβε το κάστρο της Λεμεσού, όπου προχώρησε σε γάμο με τη Βερεγγάρια (η οποία στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας στην ίδια τελετή). Με τη βοήθεια του Guy de Lusignan, του εκθρονισμένου βασιλιά της Ιερουσαλήμ, ο Ριχάρδος κυνήγησε στη συνέχεια τους Κομνηνούς, καταλαμβάνοντας στη συνέχεια τη Λευκωσία, τα ορεινά κάστρα και τη Γίρνη (Κερύνεια). Η Κύπρος αποτελούσε πλέον βρετανική κτήση και ο Λεοντόκαρδος αναδιαμοίρασε τα εδάφη και διόρισε αγγλικού τύπου δικαστές και σερίφηδες προτού μεταβεί στην Άκρη για να συμμετάσχει στη Σταυροφορία. Μόλις έφτασε εκεί, ωστόσο, η έλλειψη κεφαλαίων και στρατευμάτων τον έπεισε να πουλήσει το νησί στους Ναΐτες Ιππότες, το Τάγμα που δημιουργήθηκε τον δωδέκατο αιώνα για να προστατεύσει τους προσκυνητές που ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ μετά την πρώτη Σταυροφορία. Όμως η τιμή του Ριχάρδου (100.000 μπεζάντες) σήμαινε ότι οι Ιππότες έπρεπε να επιβάλουν τιμωρητικά επίπεδα φορολογίας για να αποσβέσουν την επένδυσή τους, και χωρίς επαρκείς δυνάμεις για να υποτάξουν την ατίθαση κτήση τους, σύντομα αναγκάστηκαν να παρακαλέσουν τον Ριχάρδο να πάρει πίσω το νησί. Ο Ριχάρδος δέχτηκε (αν και χωρίς να επιστρέψει την προκαταβολή τους) και στη συνέχεια παρέδωσε την ενοχλητική περιοχή στον Guy de Lusignan ως κάποια αποζημίωση για την απώλεια του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ. 

 

Αφήγηση του Βενέδικτου 

Η πρώτη αφήγηση προέρχεται από τον Βενέδικτο του Πίτερμπορο, ο οποίος αφηγείται την ιστορία από την αγγλική οπτική γωνία στο έργο του Gesta Henrici II et Richard I

 

"Τον ίδιο μήνα Απρίλιο ο βασιλιάς της Αγγλίας κατεδάφισε το κάστρο που είχε χτίσει στο μέρος που ονομαζόταν Ματεγκρίφον, και την Τετάρτη της Μεγάλης Εβδομάδας (10 Απριλίου 1191) απέπλευσε με όλο τον στρατό του από το λιμάνι της Μεσσήνης με 150 μεγάλα πλοία και 53 γαλέρες. Την Παρασκευή μια τρομερή καταιγίδα που ξέσπασε από το νότο, περίπου την ένατη ώρα της ημέρας, σκόρπισε το στόλο του.

 

Ο βασιλιάς όμως, με μερικά από τα πλοία του, κατέπλευσε στο νησί της Κρήτης και από εκεί πέρασε στο νησί της Ρόδου. Αλλά τρία μεγάλα πλοία του στόλου του οδηγήθηκαν από την προαναφερθείσα καταιγίδα στο νησί της Κύπρου και, αφού ναυάγησαν και διαλύθηκαν, βυθίστηκαν στη θέα του λιμανιού του Λιμέζουμ (Limezum).  Μαζί τους βυθίστηκαν ορισμένοι στρατιώτες και ακόλουθοι του βασιλικού οίκου, μεταξύ των οποίων και ο κύριος Roger Malus Catulus, ο αντικαγκελάριος του βασιλιά. Η βασιλική σφραγίδα βρέθηκε κρεμασμένη στο λαιμό του. Ο Ισαάκιος ο αυτοκράτορας της Κύπρου κατέσχεσε τα κινητά αντικείμενα όσων πνίγηκαν και λήστεψε τα χρήματά τους όλους όσοι διέφυγαν από το ναυάγιο. Επιπλέον, μέσα στη μανία της αγριότητάς του, χειρότερη από κάθε αρπακτικό ζώο, αρνήθηκε την άδεια εισόδου στο λιμάνι σε μια γαλιότα που είχε οδηγηθεί εκεί από τον άνεμο και η οποία μετέφερε τη βασίλισσα της Σικελίας και την κόρη του βασιλιά της Ναβάρας.

 

Όταν η είδηση αυτή έφτασε στον βασιλιά, έσπευσε να τις σώσει, με πολλές γαλέρες και μεγάλη ακολουθία πλοίων, και βρήκε τις κυρίες έξω από το λιμάνι του Λιμεσούν, εκτεθειμένες στους ανέμους και τη θάλασσα. Τότε με μεγάλη οργή έστειλε αγγελιοφόρους στον αυτοκράτορα της Κύπρου, μία, δύο και ακόμη μία τρίτη φορά, διατυπώνοντας με ήπια ικεσία το αίτημά του, να του επιστραφούν οι προσκυνητές του, τους οποίους ο αυτοκράτορας κρατούσε σε απομόνωση, μαζί με τα υπάρχοντά τους. Στον οποίο ο Αυτοκράτορας απάντησε με υπερήφανα λόγια, αρνούμενος να παραδώσει είτε τους αιχμαλώτους είτε τα υπάρχοντά τους και λέγοντας ότι δεν φοβόταν τον βασιλιά της Αγγλίας ούτε τις απειλές του.

 

Τότε ο βασιλιάς μίλησε σε όλο τον στρατό του, λέγοντας: "Στα όπλα και ακολουθήστε με! Επιτρέψτε μου να εκδικηθώ για τις προσβολές που αυτός ο προδότης προκάλεσε στον Θεό και σε εμάς τους ίδιους, καθώς καταπιέζει αθώους ανθρώπους, τους οποίους αρνείται να μας παραδώσει. Αλλά πραγματικά, αυτός που απορρίπτει τις δίκαιες απαιτήσεις ενός οπλισμένου για τη μάχη, τα παραδίδει όλα στα χέρια του. Και εμπιστεύομαι με σιγουριά τον Κύριο ότι Εκείνος, θα μας δώσει σήμερα τη νίκη επί αυτού του αυτοκράτορα και του λαού του".

 

Εν τω μεταξύ ο αυτοκράτορας (Ισάακιος)  είχε καταλάβει την ακτή προς κάθε κατεύθυνση με τους άνδρες του. Πολλοί από αυτούς ήταν οπλισμένοι, αλλά ακόμη περισσότεροι δεν είχαν καθόλου όπλα. Όμως ο βασιλιάς της Αγγλίας και οι άνδρες του, μόλις οπλίστηκαν, αποβιβάστηκαν από τα μεγάλα πλοία τους στις βάρκες και τις γαλέρες τους και βγήκαν στη στεριά με ορμή. Ο βασιλιάς, συνοδευόμενος από τους τοξότες του, αποβιβάστηκε πρώτος, οι υπόλοιποι ακολούθησαν, και μόλις έφτασαν στην ακτή ένας και όλοι ρίχτηκαν πάνω στον αυτοκράτορα και τους γρύπες του (η ελληνική φρουρά του).

 

Τα βέλη έπεσαν σαν βροχή στο γρασίδι. Μετά από παρατεταμένη σύγκρουση, ο αυτοκράτορας, έχοντας χάσει πλήθος ανδρών του, τράπηκε σε φυγή και μαζί του ολόκληρο το στράτευμά του. Ο βασιλιάς της Αγγλίας, αγαλλιάζοντας για τη μεγάλη του νίκη, τον καταδίωξε και έσφαξε όλους όσοι αντιστάθηκαν και, αν δεν έπεφτε σύντομα η νύχτα, θα έπαιρνε τον ίδιο τον αυτοκράτορα εκείνη την ημέρα, είτε ζωντανό είτε νεκρό. Ο βασιλιάς και οι άνδρες του όμως δεν γνώριζαν τους δρόμους και τα ορεινά μονοπάτια από τα οποία διέφυγαν ο αυτοκράτορας και οι ακόλουθοί του, και δεν τους καταδίωξαν περαιτέρω, αλλά επέστρεψαν με μεγάλη λεία ανθρώπων και ζώων στην πόλη Λιμεζούν, απ' όπου είχαν φύγει οι Γρύπες και οι Ερμινιώτες (Έλληνες και Αρμένιοι), αφήνοντάς την άδεια.

 

Την ίδια ημέρα (6 Μαΐου 1191 ) η κόρη του βασιλιά της Ναβάρρας και η βασίλισσα της Σικελίας, η οποία ήταν αδελφή του βασιλιά της Αγγλίας, εισήλθαν στο λιμάνι της Λιμεζούν, συνοδευόμενες από τον στόλο του βασιλιά. Ο αυτοκράτορας, αφού συγκέντρωσε γύρω του τους άνδρες του, οι οποίοι ήταν διασκορπισμένοι ανάμεσα στους θάμνους των ορεινών κοιλάδων, έστησε το ίδιο βράδυ το στρατόπεδό του στις όχθες ενός ποταμού που απείχε περίπου πέντε μίλια από την πόλη Λιμεζούν, δηλώνοντας με όρκο ότι θα πολεμούσε τον βασιλιά της Αγγλίας την επομένη.

Η σχετική αναφορά μεταφέρθηκε από ανιχνευτές στον βασιλιά, ο οποίος πολύ πριν από το φως της ημέρας εξόπλισε τον εαυτό του και τους άνδρες του για τη μάχη και προχωρώντας αθόρυβα συνάντησε τους άνδρες του αυτοκράτορα, τους οποίους βρήκε να κοιμούνται. Τότε, με μια δυνατή και τρομακτική κραυγή, όρμησε στις σκηνές τους, και αυτοί, ξαφνικά ξυπνώντας από τον ύπνο, ήταν σαν νεκροί, δεν ήξεραν τι να κάνουν, ούτε πού να πετάξουν. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας διέφυγε με λίγους άνδρες, γυμνός, και αφήνοντας πίσω του τον θησαυρό του, τα άλογά του, τις πανοπλίες του, τις υπέροχες σκηνές του και την αυτοκρατορική του σημαία σφυρηλατημένη από χρυσό, την οποία ο βασιλιάς της Αγγλίας αφιέρωσε αμέσως στον ευλογημένο Εδμόνδο, βασιλιά και μάρτυρα με ένδοξη μνήμη.

 

Την επομένη πολλοί κόμητες και βαρόνοι του βασιλείου προσήλθαν στον βασιλιά της Αγγλίας και έγιναν άνδρες του, ορκίστηκαν πίστη σ' αυτόν ενάντια στον αυτοκράτορα και σε όλους τους ανθρώπους και του έδωσαν ομήρους. Τρεις ημέρες αργότερα ο Guy, βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, ο Gaufrid του Lezinant ο αδελφός του, ο Anfrid του Turun, ο Raimund [Boemmund III.] πρίγκιπας της Αντιόχειας, ο Boemund [Raymond III.] ο γιος του, κόμης της Τρίπολης, και ο Leo, αδελφός [ξάδελφος] του Rupin του βουνού, ήρθαν να συναντήσουν τον βασιλιά της Αγγλίας στην Κύπρο και εκεί έγιναν άνδρες του και του ορκίστηκαν πίστη εναντίον όλων των ανθρώπων.

 

Την ίδια ημέρα ο αυτοκράτορας της Κύπρου, βλέποντας ότι όλος ο λαός του τον εγκατέλειπε, έστειλε πρεσβευτές στον βασιλιά της Αγγλίας, για να ζητήσει έλεος, και προσφέρθηκε να κάνει ειρήνη υπό τους εξής όρους, δηλαδή να δώσει στον βασιλιά της Αγγλίας 20.000 μάρκα χρυσού, ως αποζημίωση για τα χρήματα που είχαν αφαιρεθεί από τα σώματα εκείνων που είχαν χαθεί στο ναυάγιο, και να παραδώσει τα πρόσωπα και τα αγαθά των επιζώντων, επίσης, ότι θα συνόδευε ο ίδιος τον βασιλιά στη Συρία και θα παρέμενε εκεί στην υπηρεσία του Θεού, μαζί με εκατό οπλίτες και τετρακόσιους Τουρκοπολίτες ιππείς, για όσο διάστημα ο βασιλιάς παρέμενε εκεί- επίσης, ότι θα παρέδιδε τη μοναδική του κόρη και κληρονόμο στο χέρι του βασιλιά για να παντρευτεί από αυτόν με όποιον ήθελε, και μαζί με αυτήν την αυτοκρατορία του- επιπλέον, ότι θα παρέδιδε τα κάστρα του βασιλείου του στον βασιλιά, ως εγγύηση για τη σταθερή τήρηση της συνθήκης.

Αφού προτάθηκαν και έγιναν δεκτοί αυτοί οι όροι, ο Αυτοκράτορας ήρθε στον βασιλιά της Αγγλίας και, παρουσία του βασιλιά της Ιερουσαλήμ, του πρίγκιπα της Αντιόχειας και των υπόλοιπων αρχόντων και πριγκίπων όλης της αυτοκρατορίας του, ορκίστηκε πίστη στον βασιλιά της Αγγλίας και στους κληρονόμους του, ως βασιλείς του, έναντι όλων των ανθρώπων, δεσμεύοντας και τον εαυτό του με τον όρκο του να τηρήσει και να εκτελέσει την προαναφερθείσα συνθήκη, σταθερά και ακλόνητα, με καλή πίστη και χωρίς δόλο. Την ίδια ημέρα, μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο αυτοκράτορας βρισκόταν στη σκηνή του: ενώ οι οπλίτες του βασιλιά, υπό την ευθύνη των οποίων είχε δοθεί, έκαναν τον μεσημεριανό τους ύπνο, ο αυτοκράτορας, μετανοώντας για την προαναφερθείσα συνθήκη με τον βασιλιά της Αγγλίας, διέφυγε κρυφά. Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στον βασιλιά για να του πει ότι ποτέ δεν θα διατηρούσε ειρήνη ή συνθήκη μαζί του. Αυτό, όπως φάνηκε, έδωσε στον βασιλιά μεγάλη χαρά και, σαν επιφυλακτικός και συνετός άνθρωπος, έθεσε αμέσως ένα μεγάλο μέρος του στρατού του υπό τις διαταγές του Γκάι, βασιλιά της Ιερουσαλήμ, και των άλλων πριγκίπων, λέγοντάς τους: "Καταδιώξτε και πάρτε τον άνθρωπο, αν μπορείτε. Εν τω μεταξύ, εγώ θα πλεύσω γύρω από την Κύπρο με τις γαλέρες μου και θα τοποθετήσω φρουρούς σε όλο το νησί, μήπως ο ορκισμένος απατεώνας ξεφύγει από τα χέρια μου".

 

Όπως είχε μιλήσει, έτσι και έκανε. Τις γαλέρες τις χώρισε σε δύο μοίρες, παραδίδοντας τη μία στον Ρόμπερτ του Τόρναμ και κρατώντας την άλλη υπό τις δικές του διαταγές. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν και έβαλαν πλώρη, ο βασιλιάς προς τη μία κατεύθυνση και ο Ροβέρτος προς την άλλη, και έπλευσαν γύρω από ολόκληρο το νησί, αρπάζοντας όλα τα πλοία και τις γαλέρες που βρήκαν στην πορεία τους. Οι Γρύπες και οι Ερμινιώτες, που είχαν επιφορτιστεί με την υπεράσπιση των πόλεων, των κάστρων και των αποθηκών του αυτοκράτορα, βλέποντας ένα τέτοιο. πλήθος οπλισμένων ανδρών και πλοίων να συγκλίνουν, κατέφυγαν στα βουνά, αφήνοντάς τα χωρίς φρουρά. Έτσι, ο βασιλιάς και ο Ροβέρτος κατέλαβαν όλα τα κάστρα, τις πόλεις και τα λιμάνια που βρήκαν άδεια, και αφού τα φρουρούσαν και τα προμήθευσαν και άφησαν πλοία φρουράς, επέστρεψαν στη Λιμεσούν- από την άλλη πλευρά, ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ και οι δυνάμεις του δεν μπόρεσαν να επιτύχουν παρά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους.

 
Στις 12 Μαΐου 1191, ημέρα Κυριακή και γιορτή των Αγίων Νηρέα, Αχιλλέα και Παγκρατίου, ο Ριχάρδος, βασιλιάς της Αγγλίας, πήρε σε γάμο τη Βερεγγαρία, κόρη του βασιλιά της Ναβάρρας. Ο Νικόλαος, ο εφημέριος του βασιλιά, τέλεσε το μυστήριο αυτό. Την ίδια ημέρα ο βασιλιάς προκάλεσε τη στέψη της συζύγου του ως βασίλισσας της Αγγλίας στην πόλη Limeszun από τον Ιωάννη, επίσκοπο του Evreux, παρουσία των αρχιεπισκόπων της Απάμειας και του Auch, του επισκόπου της Μπαγιόν και πολλών άλλων.

 

Μετά από αυτό ο βασιλιάς της Αγγλίας, ακούγοντας ότι η κόρη του αυτοκράτορα βρισκόταν σε ένα πολύ ισχυρό κάστρο που ονομαζόταν Cherin (μάλλον εννοεί το Κάστρο της Κερύνειας) πήγε εκεί με τον στρατό του. Όταν πλησίασε στο φρούριο, η κόρη του αυτοκράτορα ήρθε να τον συναντήσει και πέφτοντας στα πόδια του, του έκανε υπακοή, θέτοντας τον εαυτό της και το κάστρο στο έλεός του. Τότε του παραδόθηκε το υπερβολικά ισχυρό κάστρο που ονομαζόταν Μπάφεβεντ (Βουφαβέντο) και μετά από αυτό παραδόθηκαν όλες οι πόλεις και τα φρούρια της αυτοκρατορίας.

 

Ο δυστυχής αυτοκράτορας κρυβόταν σε ένα ορισμένο ισχυρά οχυρωμένο αβαείο που ονομαζόταν Ακρωτήριο του Αγίου Ανδρέα. Όταν άκουσε ότι ο βασιλιάς ήταν κοντά, βγήκε να τον συναντήσει και πέφτοντας στα πόδια του προσευχήθηκε στον βασιλιά να του χαρίσει τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα, χωρίς να πει ούτε μια λέξη για το βασίλειο, γιατί όσο ήξερε ότι όλα ήταν πλέον στο χέρι και στη δύναμη του βασιλιά. Το μόνο που παρακάλεσε από τον βασιλιά ήταν να μην τον αφήσει να τον δέσει με σιδερένια δεσμά. Ο βασιλιάς εισάκουσε την προσευχή του και τον ανέθεσε στον Ραλφ, γιο του Γκόντφρεϊ, τον οικονόμο του, να τον φυλάει και να τον προσέχει, δίνοντας εντολή να φτιαχτούν χρυσά και ασημένια δεσμά για να δέσουν τα χέρια και τα πόδια του αυτοκράτορα και να τον δέσουν με αυτά. Όλα αυτά συνέβησαν στην Κύπρο κατά τον μήνα Ιούνιο, την πρώτη ημέρα του μήνα, που ήταν η αγρυπνία της Κυριακής του Πάσχα. Αφού διατάχθηκαν όλα τα πράγματα για την ασφάλεια της αυτοκρατορίας του βασιλιά και τοποθετήθηκαν φρουρές στις πόλεις και τα κάστρα, ο βασιλιάς έθεσε επικεφαλής της Κύπρου τον Ριχάρδο του Camville και τον Ροβέρτο του Tornham.

 

Την ίδια ημέρα (1η Ιουνίου 1191) η Βερεγγάρια, η βασίλισσα της Αγγλίας, η βασίλισσα της Σικελίας και η κόρη του αυτοκράτορα της Κύπρου, συνοδευόμενη από το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του βασιλιά, έφθασαν στο στρατόπεδο πριν από την Άκρη. Την ίδια ημέρα πέθανε επίσης ο Φίλιππος, κόμης της Φλάνδρας, κατά την πολιορκία της Άκρας.

 

Την Τετάρτη μετά το Δεκαπενταύγουστο ο βασιλιάς της Αγγλίας αναχώρησε από το νησί της Κύπρου με τις γαλέρες του, παίρνοντας μαζί του τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ, τον πρίγκιπα της Αντιόχειας, τον κόμη της Τρίπολης και τους υπόλοιπους πρίγκιπες που είχαν έρθει σ' αυτόν στην Κύπρο. Έστειλε επίσης τον Ραλφ, γιο του Γοδεφρείδου, μαζί με τον αυτοκράτορα της Κύπρου στην Τρίπολη. Πριν όμως αναχωρήσει ο βασιλιάς από την Κύπρο, οι κόμητες και οι βαρόνοι και όλοι οι άνδρες του νησιού παρέδωσαν στον βασιλιά το ήμισυ όλων των περιουσιών τους ως αντάλλαγμα για τους νόμους και τα θεσμικά όργανα που είχαν επί Μανουήλ, αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Αυτά τους τα παραχώρησε ο βασιλιάς, επιβεβαιώνοντας την παραχώρηση με χάρτη.

 

Την ίδια ημέρα (1η Ιουνίου 1191) η Βερεγγάρια, η βασίλισσα της Αγγλίας, η βασίλισσα της Σικελίας και η κόρη του αυτοκράτορα της Κύπρου, συνοδευόμενη από το μεγαλύτερο μέρος του στόλου του βασιλιά, ήρθε στο στρατόπεδο πριν από την Άκρη. Την ίδια ημέρα πέθανε επίσης ο Φίλιππος, κόμης της Φλάνδρας, κατά την πολιορκία της Άκρας.

 

Την Τετάρτη μετά το Δεκαπενταύγουστο ο βασιλιάς της Αγγλίας αναχώρησε από το νησί της Κύπρου με τις γαλέρες του, παίρνοντας μαζί του τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ, τον πρίγκιπα της Αντιόχειας, τον κόμη της Τρίπολης και τους υπόλοιπους πρίγκιπες που είχαν έρθει σ' αυτόν στην Κύπρο. Έστειλε επίσης τον Ραλφ, γιο του Γοδεφρείδου, μαζί με τον αυτοκράτορα της Κύπρου στην Τρίπολη. Πριν όμως αναχωρήσει ο βασιλιάς από την Κύπρο, οι κόμητες και οι βαρόνοι και όλοι οι άνδρες του νησιού παρέδωσαν στον βασιλιά το ήμισυ όλων των περιουσιών τους ως αντάλλαγμα για τους νόμους και τα θεσμικά όργανα που είχαν επί Μανουήλ Κομνηνού, αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Αυτά τους τα παραχώρησε ο βασιλιάς, επιβεβαιώνοντας την παραχώρηση με χάρτη.

 

Τον ίδιο μήνα Ιούνιο ο Ριχάρδος του Κάμβιλ, τον οποίο ο βασιλιάς είχε διορίσει έναν από τους δικαστές του στην Κύπρο, αρρώστησε και χωρίς να λάβει την άδεια του βασιλιά, ήρθε στο στρατόπεδο πριν από την Άκρη, όπου και πέθανε. Μετά τον θάνατό του οι Γρύπες και οι Ερμινιώτες, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη αποδεχθεί την ειρήνη του βασιλιά, έστησαν για τον εαυτό τους νέο αυτοκράτορα στο πρόσωπο ενός μοναχού, ο οποίος ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Ισαάκ. Τότε ο Ροβέρτος του Τόρναμ, ο οποίος ήταν πλέον ο μοναδικός δικαστής του βασιλιά στην Κύπρο, συγκέντρωσε μεγάλο στρατό και ένωσε τη μάχη με τον νέο αυτοκράτορα, το στράτευμα του οποίου έτρεψε σε φυγή. Τον ίδιο τον αυτοκράτορα τον αιχμαλώτισε και τον κρέμασε σε μια αγχόνη.

Τον ίδιο μήνα πέθανε ο Ραλφ, γιος του Γοδεφρείδου, στην ευθύνη του οποίου είχε ανατεθεί ο αυτοκράτορας της Κύπρου. Ο βασιλιάς τοποθέτησε τότε τον αυτοκράτορα σε κηδεμονία με τον Gamier of Nablous, τον Μεγάλο Διδάσκαλο του Νοσοκομείου.

 

Η Αφηγηση του Νεόφυτου του Έγκλειστου

Η αφήγηση του  Νεόφυτου του Έγκλειστου χρονολογείται γύρω στο 1196. 

 

«Περί των κατά χώραν Κύπρον σκαιών»

"Σύννεφο κρύβει τον ήλιο και ομίχλη τα βουνά και τους λόφους, εξαιτίας των οποίων εμποδίζεται η ζεστασιά και οι φωτεινές ακτίνες του ηλίου για ορισμένο χρονικό διάστημα· εμποδίζει κι εμάς εδώ και δώδεκα χρόνια το σύννεφο και η ομίχλη αλλεπάλληλων κακών που έχουν συμβεί στη χώρα (μας). Γιατί όταν κατακτήθηκε η Ιερουσαλήμ από τον άθεο Σαλαχαντί (και) η Κύπρος από τον Ισαάκιο Κομνηνό, από τότε μάχες και πόλεμοι, ταραχές και ακαταστασίες, λαφυραγωγίες και τρομερά γεγονότα σκέπασαν τη γη, στην οποία οι αναφερθέντες διοίκησαν, χειρότερα κι από τα σύννεφα και την ομίχλη. Γιατί να, ο ζωηφόρος τάφος του Κυρίου μας και οι υπόλοιποι άγιοι (τόποι) δόθηκαν στους σκύλους Μουσουλμάνους για τις αμαρτίες μας, και δακρύζει σ’ αυτή τη συμφορά κάθε ψυχή που αγαπά τον Θεό.

Όταν τα έθνη ταράχθηκαν και τα βασίλεια έχασαν τη δύναμή τους, σύμφωνα με τις γραφές, ο (βασιλιάς) της Αλαμανίας (= Γερμανίας) εννοώ και ο (βασιλιάς) της Εγκλινίας (= Αγγλίας) και σχεδόν κάθε έθνος κινήθηκαν για να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ και τίποτα δεν κατόρθωσαν· διότι η πρόνοια (του Θεού) δεν ευδόκησε να διώξει τους σκύλους και να φέρει στη θέση τους λύκους. Και να, δώδεκα χρόνια, τα κύματα υψώνονται χειρότερα.

Και ακόμη και αυτός ο πνευματικός γιος μας, για τον οποίον γράφαμε τα παρόντα κακά, επειδή δεν άντεχε να βλέπει και να ακούει και να υποφέρει, ξέφυγε με οξυδέρκεια και τεχνάσματα μαζί με όλο τον λαό του από τα μολυσμένα με αίμα χέρια χάρη στη θεία δύναμη, και αφού επισκέφθηκε τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, Άγγελο, έγινε δεκτός με τιμές και έλαβε από αυτόν δώρο.

Εγώ, λοιπόν, εκπληρώνοντας την υπόσχεση (μου), γράφω με τη βοήθεια του Θεού και τα υπόλοιπα, όπως υποσχέθηκα, αναγγέλλοντας την τωρινή δύσκολη κατάσταση, η οποία
κανείς από τους ανθρώπους δεν γνωρίζει που πρόκειται να καταλήξει, εκτός από τον μόνο που προστάζει τη θάλασσα και τους ανέμους και γαληνεύουν.

Παράξενα και πρωτάκουστα κακά έχουν συμβεί σε αυτή τη χώρα, και τέτοια, που όλοι οι πλούσιοι αυτής (της χώρας) ξέχασαν τον πλούτο τους, τις λαμπρές κατοικίες τους, τις οικογένειές τους, τους υπηρέτες τους, τους δούλους τους, τα πολυάριθμα κοπάδια τους, τις αγέλες τους, τους χοίρους και τις αγελάδες τους, κάθε είδους βοσκοτόπους, τους σιτοβολώνες, τα καρποφόρα αμπέλια και τους ποικιλόχρωμους κήπους, και με πολλή βιασύνη απέπλευσαν μυστικά σε ξένους τόπους και στη βασιλίδα των πόλεων [την Κωνσταντινούπολη].

Όσοι δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν, ποιος είναι ικανός να εκθέσει την τραγωδία των θλίψεών τους, τις ανακρίσεις, τις δημόσιες φυλακίσεις, την εξαναγκαστική απόσπαση των χρημάτων, αλλά και τόσες χιλιάδες άλλα; Αλλά αυτά τα επέτρεψε να γίνουν η δίκαιη κρίση του Θεού εξαιτίας των αρίφνητων [αναρίθμητων] αμαρτιών μας, για να κριθούμε άξιοι συγχώρεσης, αφού ταπεινωθούμε.

Υπάρχει (μία) χώρα, η Ιγκλιτέρρα (= Αγγλία), πιο πέρα από τη Ρωμανία στον βορρά, από την οποία νέφος Ιγκλίνων μαζί με τον ηγεμόνα τους μπήκαν σε μεγάλα πλοία που ονομάζονται «νάκκες» και έπλευσαν για τα Ιεροσόλυμα, για να εγκατασταθούν. Γιατί τότε και ο άρχοντας των Αλαμάνων, με εννιακόσιες χιλιάδες (στρατιώτες), όπως λένε, κατευθυνόταν κι αυτός (διά ξηράς) προς τα Ιεροσόλυμα· περνώντας, όμως, από το Ικόνιο
και διερχόμενος τις ανατολικές περιοχές (της Μικράς Ασίας), το στράτευμα αποδεκατίστηκε εξαιτίας της μεγάλου μήκους πορείας, της πείνας και της δίψας, ο βασιλιάς τους πνίγηκε σε κάποιον ποταμό καθώς τον διέβαινε έφιππος.

Ο Ιγκλίτερ (= Άγγλος βασιλιάς), όταν αποβιβάστηκε στην Κύπρο, τη βρήκε, ο πανάθλιος, σαν θηλάζουσα μητέρα, και, αν δεν είχε γίνει αυτό, θα είχε την ίδια τύχη και αυτός με τον Αλαμάνο. Αλλά το πώς κατέλαβε την Κύπρο, θα το περιγράψω και αυτό με συντομία. Όταν κατέστη ανάγκη, ο ευσεβέστατος, με μακάριο τέλος, αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός, να στείλει κάποιον φρουρό στα αυτοκρατορικά φρούρια της Αρμενίας, στέλλει κάποιον από τους συγγενείς του, αρκετά νέο, με το όνομα Ισαάκιος· αυτός, αφού προφύλαξε τα κάστρα για κάποιο χρονικό διάστημα, ξεκινά πόλεμο εναντίον των Αρμενίων και αφού αιχμαλωτίστηκε απ’ αυτούς, πωλήθηκε στους Λατίνους.

Αυτοί τον είχαν σιδηροδέσμιο για πολλά χρόνια. Όταν πέθανε ο θείος του, ο αυτοκράτορας Μανουήλ, άφησε την αυτοκρατορία στον γιό του Αλέξιο, ο οποίος ήταν ακόμη μικρό παιδί· για τον λόγο αυτό, ο Ανδρόνικος, ο θείος του, ο οποίος βασίλευσε μαζί του, σκοτώνει το παιδί καταλαμβάνοντας την εξουσία. Με παράκληση της συγκλήτου, στέλλει πολλά λύτρα και αγοράζει από τους Λατίνους τον προαναφερθέντα Ισαάκιο. Αυτός, όταν ήρθε στην Κύπρο, την καταλαμβάνει και ανακηρύσσεται βασιλιάς, και την εξουσιάζει για επτά χρόνια· και όχι μόνο κατέστρεψε τη χώρα και άρπαξε τις περιουσίες των πλουσίων, αλλά και τους ίδιους τους άρχοντές του τους κυνήγησε και τους προκάλεσε κακό, ώστε όλοι να ζουν μέσα στη θλίψη και να επιζητούν κάποιο τρόπο για να απαλλαγούν από αυτόν.

Καθώς έτσι είχαν τα πράγματα, να και ο Ιγκλίτερ αποβιβάζεται στην Κύπρο και όλοι έτρεξαν γρήγορα σε αυτόν. Τότε ο αυτοκράτορας (Ισαάκιος), αφού εγκαταλείφθηκε από τον λαό, παραδόθηκε στους Ιγκλιτέρρες· (Ο Ιγκλίτερ) τον έδεσε με σιδερένιες αλυσίδες και, αφού άρπαξε τους τεράστιους θησαυρούς του και λεηλάτησε φοβερά τη χώρα, έπλευσε προς την Ιερουσαλήμ, αφήνοντας πλοία να ξεγυμνώσουν τη χώρα και, στη συνέχεια, να τον ακολουθήσουν.

Τον βασιλιά της Κύπρου Ισαάκιο τον κλείνει σιδηροδέσμιο στο κάστρο που ονομαζόταν Μάρκαππος. Ο αμαρτωλός (Άγγλος βασιλιάς) δεν κατόρθωσε τίποτα εναντίον του όμοιού του Σαλαχαντίν, κατόρθωσε μόνο αυτό: να πωλήσει τη χώρα στους Λατίνους (έναντι) διακοσίων χιλιάδων λίτρων χρυσού. Γι’ αυτό πολύς (ήταν) ο οδυρμός κι αφόρητος ο καπνός, όπως προαναφέρθηκε, που ήρθε από τον βορρά.

Αυτός που θέλει να μιλήσει γι’ αυτά με λεπτομέρεια, δεν θα τον αρκέσει ο χρόνος. Όπως η θάλασσα αγριεύει από την πολλή τρικυμία και την καταιγίδα, τίποτα διαφορετικό δεν συμβαίνει τώρα στη χώρα μας, περισσότερο, ακόμη, και χειρότερο από την αγριεμένη θάλασσα. Γιατί την αγριότητα εκείνης τη διαδέχεται η γαλήνη· εδώ, η ταραχή αυξάνεται καθημερινά και δεν έχει τελειωμό· δεν μπορεί να ακούσει «ως εδώ θα έρχεσαι και όχι πιο πέρα, αλλά εδώ θα σπάζουν τα κύματά σου».

Στο Λευιτικόν έχουν γραφεί ξεκάθαρα τα παρόντα κακά της χώρας μας, δηλαδή πόλεμοι, ήττες, άσκοπες σπορές από τις οποίες θα τρέφονται οι εχθροί με τους δικούς μας κόπους, (ότι) η δύναμή μας χάθηκε, και γίναμε πολύ λίγοι, και (ότι) ο ξένος λαός στη χώρα μας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο Θεός λέει «στραφήκατε εναντίον μου και εγώ θα στραφώ εναντίον σας με θυμό».

Και, βέβαια, έτσι έγινε. Γιατί αν ακόμη κάποιος, αφού ασθενήσει, μολυνθεί, ούτε ο γιατρός μπορεί να τον θεραπεύσει καυτηριάζοντας την πληγή του. Είναι φανερό ότι και εμείς επειδή πικράναμε πολύ τον πανάγαθο ιατρό μας και στραφήκαμε εναντίον του, στράφηκε και αυτός εναντίον μας, προκαλώντας μας πικρία με στόχο τη σωτηρία μας".

 

 

 

 

 

 

Πηγή: 

  1. Τα κείμενα αυτά προέρχονται από την Exercpta Cyrpia: Materials for a History of Cyprus and an Attempt at a Bibliography of Cyprus, επιμέλεια Claude D. Cobham (Cambridge, 1908).

Φώτο Γκάλερι

Image