Ζήνων Αλέξανδρος

Image

Διπλωμάτης- γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αλέξανδρος  Ζήνων γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28 Ιανουαρίου 1953.  Φοίτησε  στο Παγκύπριο Λύκειο Λαρνακας και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι σε θέματα ιστορίας, διεθνών σχέσεων  και άμυνας. Έχει, επίσης, αποκτήσει δίπλωμα ευρωπαϊκών σπουδών από το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσίας Διοικήσεως στο Παρίσι και έχει παρακολουθήσει επιτυχώς σειρά μαθημάτων του Πανεπιστημίου Harvard με αντικείμενο την διαπραγμάτευση και τη διαχείριση κρίσεων.  

 

Οικογένεια 

Είναι νυμφευμένος με την κα Αλίκη Πασχάλη. Έχει μια κόρη την  Όλγα-Μαρία, δικηγόρο. Πατέρας του ήταν  ο Νικόλαος Ζήνων,  κυβερνητικός γιατρός και μητέρα του η Αντιγόνη Πατσουράκου από τη Μάνη. Παππούς του ήταν ο Δήμαρχος Λεμεσού Αλέκος Ζήνων (1920-1930) ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Αμφιτρίτη Σώζου, την αδελφή του επίσης Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου. Γνωστά μέλη της Οικογένειας Ζήνων είναι επίσης οι Γεώργιος Ζήνων, Αριστείδης Ζήνων και Βίκτωρας  Ζήνων.

 

Καριέρα

Ο Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων υπήρξε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ 2006-2008 και 2013-2018. Τον Μάιο 2022 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Γενικός Γραμματέας των Μηχανισμών Τριμερών Περιφερειακών Συνεργασιών.

 

Μεταξύ 2008-2013 ήταν ΄Υπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Governors) της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας.

 

Ο κ. Ζήνων διορίσθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1979 και υπηρέτησε στις διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στη Ρώμη, στη Βιέννη-ΔΑΣΕ και στο Παρίσι, όπως επίσης και σε διάφορες θέσεις και διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Μεταξύ 1996-2000, υπηρέτησε ως Πρέσβυς στην Ολλανδία και ήταν παράλληλα Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών ΄Οπλων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαρκούς Δικαστηρίου Διαιτησίας.

 

Από το 2000 μέχρι το 2005 υπηρέτησε ως Πρέσβυς στην Ιταλία, με παράλληλη διαπίστευση στην Ελβετία, τη Μάλτα και τον ΄Αγιο Μαρίνο.

 

Μεταξύ 2005 και 2008 υπηρέτησε διαδοχικά στις θέσεις του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αν. Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή.

 

΄Εχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ ανέλαβε  αποστολές ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών. Πέραν της ελληνικής, μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

 

Τιμητικές διακρίσεις

Του έχουν απονεμηθεί οι ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:

  • Μεγαλόσταυρος  του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Μεγαλόσταυρος του Κυρίαρχου Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας
  • Ανώτατο παράσημο της Δημοκρατίας, Μάλτα
  • Ανώτερος Ταξιάρχης, Τάγμα της Αξίας, Ιταλία
  • Ανώτερος Ταξιάρχης , Τάγμα της Αγίας Αγάθης, Άγιος Μαρίνος
  • Ανώτερος Ταξιάρχης με Αστέρα, Τάγμα της Τιμής, Αυστρία
  • Ταξιάρχης, Τάγμα της Αγίας Αγάθης, Άγιος Μαρίνος
  • Ταξιάρχης, Τάγμα της Τιμής  της  Ελληνικής Δημοκρατίας
  • Ταξιάρχης, Εθνικό Τάγμα της Αξίας, Γαλλία
  • Μέλος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, Μάλτα

 

Συγγραφικό έργο

Ο κ. Ζήνων έχει δημοσιεύσει αριθμό μελετών, μεταξύ άλλων για την «Ιστορική εξέλιξη της Βρεταννικής Κοινοπολιτείας», την «Ιστορική εξέλιξη της Αθηναϊκής Βουλής», τις «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία» και τις «Διακοινοτικές σχέσεις στην Κύπρο μεταξύ 1959-1964 και την απόπειρα τροποποίησης του Συντάγματος». Τον Ιούνιο του 2023 παρουσιασε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του η Αθέατη Πλευρά το οποίο καταγράφεται η διπλωματική του δρστηριότητα 40 χρόνων.  

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi
  2. Προσωπική συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Ζήνων

Φώτο Γκάλερι

Image