Κουτσού Νίκος

Image

Αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP) και τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Κόμματος Νέοι Ορίζοντες, του οποίου η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 1996.

 

Γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε οικονομικά, νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα δημόσια διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Κατά την περίοδο 1971 -1972 υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθηνών. Το 1972 η χούντα του απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 1974, μετά τη μεταπολίτευση, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου, ενώ εργαζόταν, συνέχισε τις σπουδές του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και πρόεδρός του από το 1987 έως τις 7 Φεβρουαρίου 1996. Διετέλεσε επίσης γραμματέας της Κίνησης για την Ευρώπη. Είναι εκδότης και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Επιθεώρηση Κυπριακού Δικαίου», ενώ έχει επιμεληθεί και σειρά σημαντικών εκδόσεων που αφορούν το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μονογραφίες στον κυπριακό και τον ελλαδικό Τύπο. Διετέλεσε επί σειρά ετών   διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτική εταιρεία.

 

Στα πλαίσια της πολύπλευρης δραστηριότητάς του ο Νίκος Κουτσού υπήρξε Ιδρυτικό μέλος της EUROMESCO. Διετέλεσε επίσης πρώτος γενικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής  Ερευνητικών Ιδρυμάτων Ελληνισμού. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός Κύπρου με εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό στο σύνολό του.

 

Ο Νίκος Κουτσού διετέλεσε: Ιδρυτικό στέλεχος και γραμματέας  της «Κίνησης για την Ευρώπη», ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, ιδρυτικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ιδρυτικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP).

 

Οι «Νέοι Ορίζοντες» κατήλθαν για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 1996 αλλά με ποσοστό ψήφων 1,71% που συγκέντρωσαν, δεν πέτυχαν είσοδό τους στη Βουλή. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2001 κέρδισαν διά του αρχηγού τους μία βουλευτική έδρα, με ποσοστό ψήφων 3,21%.

 

Τον Ιούλιο του 2005 ιδρύθηκε νέο κόμμα, το «Ευρωπαϊκό Κόμμα», με το οποίο συνενώθηκαν οι «Νέοι Ορίζοντες». Ο Νίκος Κουτσού εξελέγη αντιπρόεδρος του νέου κόμματος. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2006 ο Νίκος Κουτσού επανεξελέγη βουλευτής, αφού το «Ευρωπαϊκό Κόμμα», με ποσοστό ψήφων 5,75% εξασφάλισε 3 βουλευτικές έδρες.

 

Ως πρόεδρος των «Νέων Οριζόντων» κατήλθε επίσης και δύο φορές ως υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας. Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1998 συγκέντρωσε ποσοστό 0,9% ενώ στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 συγκέντρωσε ποσοστό 2,12%.