Σουρ Sur οικογένεια

Image

Μεσαιωνική οικογένεια ευγενών της Κύπρου, της οποίας σημαντικότερα υπήρξαν δυο μέλη που αναφέρονται στις πηγές ότι και τα δυο υπηρέτησαν ως ναύαρχοι του μεσαιωνικού κυπριακού βασιλείου.

 

1. Ιωάννης ντε Σουρ: Ναύαρχος της Κύπρου επί ημερών του βασιλιά Πέτρου Α' (1359-1369), οπότε οι δυνάμεις του κυπριακού βασιλείου είχαν σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στη Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο.

 

Ο Ιωάννης ντε Σουρ μετείχε ενεργά στις εκστρατείες του βασιλιά Πέτρου, όπως στην πολιορκία και κατάληψη της Αττάλειας. Μάλιστα ο ντε Σουρ υπηρέτησε για ένα διάστημα κι ως διοικητής της Αττάλειας μετά την κατάληψη της πόλης της οποίας τις οχυρώσεις ενίσχυσε. Λίγο αργότερα ο ντε Σουρ μετείχε σε επιδρομή των Κυπρίων κατά των Τούρκων στη Μικρά Ασία, οπότε κτύπησαν και κούρσεψαν το Ανεμούρι. Αμέσως μετά τον απαντούμε στην Αμμόχωστο να μετέχει πρωταγωνιστικά σε φιλονικία με τους Γενουάτες που κατοικούσαν στην πόλη αυτή, μάλιστα φιλονικία με αρκετούς νεκρούς. Η Γένουα διαμαρτυρήθηκε έντονα για το σοβαρό αυτό επεισόδιο και στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ Γένουας και Κύπρου για διευθέτηση της διαφοράς, ένας από τους όρους που έθεσαν οι Γενουάτες ήταν η εξορία του Ιωάννη ντε Σουρ από την Κύπρο. Τούτο όμως δεν απεδέχθη ο βασιλιάς Πέτρος.

 

Αμέσως ύστερα (1365), ο Ιωάννης ντε Σουρ μετείχε στην εκστρατεία της Κύπρου εναντίον της Αιγύπτου, που είχε ως αποτέλεσμα την πολιορκία, κατάληψη και λεηλασία της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα το πρώτο από τα κυπριακά καράβια που είχε φθάσει στην Αλεξάνδρεια κι αποβιβάσει στρατεύματα, ήταν εκείνο του Ιωάννη ντε Σουρ.

 

Μετά την επιτυχία αυτή, ο βασιλιάς Πέτρος έστειλε τον Ιωάννη ντε Σουρ σε αποστολή στη Δύση, όπου αυτός υπέγραψε, εκ μέρους του βασιλείου της Κύπρου, συνθήκη με τη Γένουα. Μετά την αποστολή αυτή και την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Ιωάννης ντε Σουρ ηγήθηκε επιδρομής κυπριακών καραβιών στα παράλια της Συρίας. Αυτή ήταν και η τελευταία του δραστηριότητα. Πέθανε στην Αμμόχωστο στις 10 Μαΐου του 1368.

 

2. Πέτρος ντε Σουρ: Γιος του Ιωάννη ντε Σουρ. Δραστηριότητές του αναφέρονται από το 1362, οπότε μετείχε της εκστρατείας του βασιλιά Πέτρου Α' στη Μικρά Ασία, στην πολιορκία και άλωση της Αττάλειας (στην οποία και υπηρέτησε για ένα διάστημα). Αργότερα πήρε μέρος σε επιδρομές από την Κύπρο στη Συρία, όπως και στην εκστρατεία κατά της Αιγύπτου και στην άλωση και λεηλασία της Αλεξάνδρειας κατά το 1365.

 

Προφανώς έγινε ναύαρχος της Κύπρου το 1368, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Το αξίωμα του ναυάρχου διατήρησε και μετά τον θάνατο του βασιλιά Πέτρου Α' (το 1369), επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Β' (1369-1382).

 

Ο Πέτρος ντε Σουρ πέθανε στις 20 Οκτωβρίου του 1372.