Δίγκλης Παύλος

Πρωτοπόρος της Αριστεράς

Image

Ο Παύλος Μιλτιάδη Δίγκλης γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1931 στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας. Πέθανε στις 4 Ιουνίου 2019.

 

Εντάχθηκε στο Αριστερό Κινημα σε ηλικία 15 ετών, όντας μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου, από το οποίο απεβλήθη το 1950, λόγω της αριστερής του ιδεολογίας. Σπόυδασε στη Σοβιετική Ένωση.  Έγινε μέλος του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) το 1951. Το 1956 εκλέγηκε στην Κεντρική Επιτροπή και το 1978 στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος. Το 1987 εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), ενώ το 1988 διεκδίκησε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε Βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστεράς στην περίοδο 1981-1991. Το 1986 ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ για το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας. Το 1990, ως αποτέλεσμα της ιδεολογικοπολιτικής κρίσης στο ΑΚΕΛ, αποχώρησε απ' αυτό και ίδρυσε μαζί με άλλα στελέχη, όπως ο Ανδρέας Ζιαρτίδης, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Λούης Ηγουμενίδης, ο Μίκης Σιανής, ο Ανδρέας Καννούρος και ο Σταύρος Αγγελίδης   το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ). Ο Παύλος Δίγκλης ήταν ο πρώτος πρόεδρος του νέου κόμματος (1990-1992). Στις Βουλευτικές εκλογές του 1991 το ΑΔΗΣΟΚ, με πρόεδρο τον Παύλο Δίγκλη, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.

 

Ο Παύλος Δίγκλης μιλά για το ΑΚΕΛ

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ  

 

Είναι συγγραφέας του ιστορικο-πολιτικού βιβλίου "Πικρές Αλήθειες", που ενδιατρίβει στο Κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης πληθώρας άρθρων και μελετών οικονομικοκοινωνικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου. Σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση, όπου το 1970 του απενεμήθη ο τίτλος του διδάκτορα των οικονομικών επιστημών. Είναι παντρεμένος, έχει δύο κόρες και πέντε εγγόνια.

 

ΟΣΑΚ

Ο Παύλος Δίγκλης διακρίθηκε για την πολύχρονη του προσφορά στα θέματα υγείας τα οποία αφορούν τους καρδιοπαθείς και γενικότερα τους ασθενείς. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Λευκωσίας, ιδρυτικό μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρδιοπαθών, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου επί σειρά ετών.

Η ΟΣΑΚ στις 18 Απριλίου 2019 τίμησε τον Παύλο Δίγκλη με το βραβείο για την Πολύχρονη Δράση/ Προσφορά στον Κύπριο Ασθενή, ως ελάχιστη οφειλή και αναγνώριση του έργου το οποίο επιτέλεσε ως πρόδρομος του κινήματος των ασθενών.

 

Τιμή μετά θάνατον

ΠτΔ: Κόσμησε την πολιτική ζωή του τόπου μας
 
Μετά θάνατον συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παύλου Δίγκλη εξέφρασε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτηση στο τουίτερ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε συγκεκριμένα:
 
«Είναι με λύπη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Παύλου Δίγκλη. Ενός διακεκριμένου στελέχους της ευρύτερης αριστεράς που με την πολυδιάστατη δράση του κόσμησε την πολιτική ζωή του τόπου μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

ΑΚΕΛ: Ειλικρινή συλλυπητήρια

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε  τη θλίψη του για το θάνατο του Παύλου Δίγκλη, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες στέλεχος του ΑΚΕΛ και του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

 

Ο Παύλος Δίγκλης εντάχθηκε στο κίνημα της Αριστεράς από νεαρή ηλικία, σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση και έγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1951. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία (1981-1991) καθώς και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

  

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του Παύλου Δίγκλη.

 

Θλίψη εκφράζει η ΠΕΟ

Η ΠΕΟ εξέψφρασε  τη θλίψη της για την είδηση του θανάτου του Παύλου Δίγκλη ο οποίος υπήρξε ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΕΟ για πολλά χρόνια και διετέλεσε Γ.Γ.  της ΠΕΟ από το 1988 μέχρι το 1990.
 
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ο Παύλος Δίγκλης γεννήθηκε στο χωριό Άγ. Θεόδωρος Καρπασίας το 1934. Σπούδασε Οικονομικά στη Μόσχα.  Το 1973 προσλήφθηκε στην ΠΕΟ ως Μορφωτικός Υπεύθυνος.  Ακολούθως εκλέγηκε Β. Γενικός Γραμματέας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του στη θέση του Γ. Γραμματέα της ΠΕΟ το 1988. 
 
Η  ΠΕΟ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Παύλου Δίγκλη.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image