Καλαποδάς, καλαπόδιν

Image

Ο καλαποδάς ήταν παραδοσιακός τεχνίτης της Κύπρου, που σήμερα έχει εξαφανιστεί. Ήταν ο τεχνίτης εκείνος που κατασκεύαζε τα χειροποίητα καλαπόδια, δηλαδή τα ξύλινα ομοιώματα των παπουτσιών, τα «καλούπια» ή τα «μοντέλα» με βάση τα οποία οι σκαρπάρηδες κατασκεύαζαν τα παπούτσια και τις ποΐνες και οι τσαγκάρηδες τις τσαγκαροποΐνες.

 

Το σχήμα των καλαποδκιών άλλαζε ανάλογα με την εμφανιζόμενη μόδα στα υποδήματα, το δε κάθε σχήμα είχε και την δική του ονομασία, όπως μουττωτόν, πλατόμουττον, συριάνικον (που ήταν παπούτσι με πλατιά μακριά μύτη και το φορούσαν για μια εποχή οι νεαροί μερακλήδες βρακάδες αντί της ποΐνας), παπυρομούττικον κλπ.

 

Μέχρι και μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, όλα τα καλαπόδκια κατασκευάζονταν στην Κύπρο από ξύλο οξιάς. Στη συνέχεια άρχισαν να εισάγονται από την Ευρώπη. Έτσι τελικά η τέχνη της κατασκευής τους χάθηκε, οι δε καλαποδάες στράφηκαν προς άλλη κατεύθυνση: άρχισαν να κατασκευάζουν τα λεγόμενα ξυλοτάκκουνα, δηλαδή ξύλινα τακούνια για τα γυναικεία παπούτσια, που η μόδα τους είχε μόλις τότε παρουσιαστεί.

 

Έτσι οι καλαποδάες συνέχισαν να εργάζονται μέχρι και το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου, οπότε και τα ξύλινα τακούνια αντικαταστάθηκαν από πλαστικά. Τότε εξαφανίστηκαν και οι καλαποδάες.

Φώτο Γκάλερι

Image