Κανάρης Αχιλλέας

Κύπριος Εθελοντής στον Ισπανικό Εμφύλιο

Image

Γνωστός και ως Τσιτσεκλής. Κύπριος που αγωνίστηκε κατά του φασισμού στην Ισπανία, όπου και σκοτώθηκε. Καταγόταν από τους Αγίους Ομολογητές της Λευκωσίας, όπου κι είχε γεννηθεί το 1902. Ήταν εργάτης κι είχε από νωρίς ενταχθεί σε κινήσεις της Αριστεράς.

 

Βλέπε λήμμα: Παναγιώτης Κατσαρώνας 

 

Στην Ισπανία πήγε ως εθελοντής από τους πρώτους, όταν δημιουργήθηκαν οι δημοκρατικές «Διεθνείς Ταξιαρχίες» για να αγωνιστούν κατά των φασιστικών δυνάμεων του Φράνκο. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην Ισπανία και τελικά σκοτώθηκε στη μάχη του Μπρουνέτ, στις 23 Ιουλίου 1937.

 

Βλέπε λήμμα: Κούμουλλος Ιάκωβος 

 

Πεσόντες Κύπριοι

 Στον ισπανικό εμφύλιο η Κύπρος πέρα από τον Κανάρη είχε και άλλους πεσόντες όπως ο Νίκος Πέρδικος, από τη Γιαλούσα. Σκοτώθηκε στη μάχη της Χαράμα (Φεβρουάριος 1937). Ο Χρίστος Χριστοδούλου, από το Ριζοκάρπασο. Σκοτώθηκε στη μάχη του Μπελσίτ [Belchite] (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1937). Ο Σπύρος Παντελίδης. Σκοτώθηκε κατά την άμυνα της Μαδρίτης

 

Άλλοι πεσόντες στον ίδιο πόλεμο ήταν οι: Παναγιώτης ΚατσαρώναςΠαναγιώτης ΑνθηρόςΑναστάσης Αντωνίου, Χρήστος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Νικολάου, Λουκάς Ορφανίδης, Γιώργος Πανταζής, Βασίλης Παττίχης, Άγγελος Ρωμάνης, και Γεώργιος Ρωσσίδης.

 

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια