Απριλίου πρώτη

Image

Στην Κύπρο η 1η του Απριλίου γιορτάζεται ως η επέτειος έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην ανεξαρτησία. Η 4ετής ένοπλη επανάσταση των Ελλήνων Κυπρίων, με πολιτικό αρχηγό τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ' και στρατιωτικό αρχηγό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα, άρχισε τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, με εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί από την ΕΟΚΑ σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις των Βρεττανών. Την 1η  Απρίλη 1955 κυκλοφόρησε σ' όλη την Κύπρο φυλλάδιο με την υπογραφή «ΕΟΚΑ, ο Αρχηγός Διγενής» (ψευδώνυμο του Γεωργίου Γρίβα), το οποίο αποτελούσε και την πρώτη επαναστατική προκήρυξη της ΕΟΚΑ με την οποία ανακοινωνόταν η ανάληψη του αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Η προκήρυξη αυτή, αν και μιλούσε για λευτεριά της Κύπρου, ωστόσο δεν έκανε καμιά αναφορά στην ένωση του νησιού με την Ελλάδα, βασικό αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου για πολλές δεκαετίες.

 

Την ίδια νύχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, η ΕΟΚΑ είχε και τον πρώτο της νεκρό, τον Μόδεστο Παντελή, 31 χρόνων, από το Λιοπέτρι, που πέθανε από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσε να διενεργήσει δολιοφθορά στα ηλεκτρικά καλώδια κοντά στην Αμμόχωστο.

 

Απριλίου πρώτη (Λαογρ.): Στην Κύπρο, όπως και σε άλλα μέρη, επικρατεί το έθιμο να λέγονται διάφορα ψέματα κατά την πρώτη μέρα του Απριλίου, την λεγόμενη Πρωταπριλιά (βλέπε λήμμα Απρίλης).