Γαβριήλ ιερομόναχος

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα

Image

Ηγούμενος της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα από το  2007 μέχρι τον θάνατό του στις 5 Δεκεμβρίου 2013. 

Ο Γέροντας Γαβριήλ κατά κόσμον Γεώργιος Σιόκουρος γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1923 στη Λύση, έχοντας πατέρα τον Ζαχαρία και μητέρα τη Χαραλαμπού Σιόκουρου. Στις 3 Νοεμβρίου 1964 χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄ και στις 11 Ιουνίου του 1971, χειροτονήθηκε ιερέας. Ακολούθησε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α΄, στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα Αχερά. Αργότερα μπήκε στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα ως μοναχός. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1972 ο Γέροντας Γαβριήλ, καθ΄ υπόδειξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ανέβηκε στο Άγιο Όρος, για να ασκηθεί στη βυζαντινή αγιορείτικη τέχνη, καθώς είχε κλήση στην αγιογραφία, και αργότερα να την μεταφέρει στην Κύπρο.

 

Λίγο πριν την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, το 1974, επέστρεψε στην Αθήνα και μετά την εισβολή βρέθηκε ιερέας στη γυναικεία ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, στο Ναύπλιο, και εκεί εγκαταστάθηκε για 7 χρόνια. Το 1981, ο Γέροντας Γαβριήλ επέστρεψε στην Κύπρο, και εγκαταστάθηκε στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα Αχερά και στη συνέχεια στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου.  

Στο Μετόχι του Κύκκου, με την στήριξη του Μητροπολίτη Νικηφόρου, δημιούργησε τον φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό όμιλο, «Απόστολος Βαρνάβας» και παράλληλα εξέδιδε το περιοδικό «Ο Παρακλήτος».

 

Από τις 16 Ιουνίου του 2003, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τους Τούρκους εισβολείς, άρχισε να λειτουργεί στο ναύδριο του τάφου του Αποστόλου Βαρνάβα και συνέχισε το έργο του αυτό και μετά την ενθρόνιση του, ως Ηγουμένου της Μονής.

 

Στις 10 Ιουνίου του 2007, ο Γέροντας Γαβριήλ ενθρονίστηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία μετά από 29 χρόνια απέκτησε και πάλι πνευματικό καθοδηγητή. Η χειροθεσία, και ενθρόνιση, του νέου ηγουμένου, πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β', κατά τη διάρκεια του εσπερινού για τη  γιορτή της εκκλησίας της Κύπρου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη. Την επομένη ο γέροντας Γαβριήλ εισήλθε στην ιστορική μονή ως ηγούμενος. Ο ίδιος, μετά την θεία λειτουργία στην κατεχόμενη Μονή,  ευχαρίστησε τον Θεό και τον Απόστολο Βαρνάβα, που τον αξίωσαν να λειτουργήσει  στο αγαπημένο του μοναστήρι. “Ελπίζω στο Θεό και στη χάρη του Αγίου, ότι η σημερινή μέρα που τόσο μας χαροποιεί, ότι θα μας φέρει πολλά, και αυτή η Μονή θα ελευθερωθεί, και θα λειτουργήσει”.

 

Πηγή

1. Εκκλησία της Κύπρου

2. Ο γέροντας Γαβριήλ, μια σύγχρονη αγία μορφή της Κύπρου, Χρίστος Οικονόμου Ορθοδοξία- Διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων.