Φραγκούδης Ιωάννης

Image

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1863 και πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 19 Οκτωβρίου 1916. Εγγονός του γιατρού Δημητρίου Φραγκούδη από την Τεργέστη, γιος του Χαράλαμπου Φραγκούδη (1820-1896), υποπροξένου της Ελλάδος σε διάφορα μέρη (Κεφαλληνία, Βενετία, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Χανιά, Τεργέστη).

 

Ο Ιωάννης Φραγκούδης υπήρξε από τις μεγαλύτερες αθλητικές φυσιογνωμίες του ελληνικού αθλητισμού. Ακολούθησε τη στρατιωτική σταδιοδρομία κι αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων, στην οποία αργότερα εργάστηκε κι ως καθηγητής. Εστάλη επίσης στην Ευρώπη για περαιτέρω στρατιωτικές σπουδές. Πήρε μέρος σε αποστολές σε διάφορες χώρες. Ως αξιωματικός του πυροβολικού, πήρε μέρος στους πολέμους του 1897 και στους  Βαλκανικούς του 1912-13.

 

Ολυμπιακοί

Στην πρώτη διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, το 1896, κέρδισε πρώτη νίκη (χρυσό μετάλλιο) στο αγώνισμα της σκοποβολής με πιστόλι από απόσταση 25 μέτρων και δεύτερη νίκη (αργυρό μετάλλιο) στο αγώνισμα της σκοποβολής με πολεμικό όπλο από απόσταση 300 μέτρων. Κατέκτησε επίσης χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο πιστόλι. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι Ιωάννης Φραγκούδης μέχρι το 2012 όταν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου ο Δημήτρης Κοντίδης πήρε αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοία,  ήταν ο μοναδικός Κύπριος που έχει κατακτήσει ολυμπιακό μετάλλιο.

 

Συνοδός του Βασιλιά 

Ως  επιβράβευση των ολυμπιακών αυτών διακρίσεών του, του δόθηκε το τιμητικό αξίωμα ν' αποτελεί μέλος της συνοδείας τον βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α'. Συνόδευε μάλιστα του βασιλιά κατά την ημέρα της δολοφονίας του στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μαρτίου 1913.  Ήταν αυτός που συνέλαβε τον δολοφόνο του Βασιλιά, Αλέξανδρο Σχινά. Το ίδιο αξίωμα διατήρησε ο Ιωάννης Φραγκούδης και επί των ημερών του νέου βασιλιά Κωνσταντίνου IB'. Τιμήθηκε επίσης με τον μεγαλόσταυρο του Φοίνικος.

Υπήρξε και εξαιρετικός ξιφομάχος. Το 1908, ύστερα από φιλονικία, μονομάχησε με τον Λεωνίδα Παρασκευόπουλο τον οποίο τραυμάτισε σοβαρά. 

 

Θάνατος 

Το 1916, ενώ βρισκόταν στην Αμερική για στρατιωτική αποστολή, με τον βαθμό του συνταγματάρχη, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Στην Αμερική είχε σταλεί με την έναρξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου για εξασφάλιση σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο θάνατός του, κατά τη διάρκεια δοκιμών στρατιωτικού υλικού, συνέβη στη Νέα Υόρκη.