Βίνοτ Αντάνι Vinod Adani

Συνιδιοκτήτης στον όμιλο Adani

Image

Κύπριος επιχειρηματίας ινδικής καταγωγής.  Ο Vinod Adani με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια (2023) και καταγωγή από την Ινδία, έχει κυπριακό διαβατήριο, ενώ η έδρα των δραστηριοτήτων του είναι στο Ντουμπάι. Γεννήθηκε το 1949.

Είναι αδελφός του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

 

Ο όμιλος Adani, ο οποίος δραστηριοποιείται στις εμπορικές συναλλαγές εμπορευμάτων, έχει συμφέροντα. μεταξύ άλλων, σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πράσινη ενέργεια.

 

Επίσης, ο Vinod Adani, έχει μερίδια σε διάφορες εταιρείες του ομίλου που κατέχονται μέσω πολλών ξένων επενδυτικών εταιρειών που του ανήκουν.

 Το 2021, η εφημερίδα India Today τον κατονόμασε ως καταχωρημένο στα Panama Papers. Το 2023, η Hindenburg Research δημοσίευσε μια έκθεση επικριτική για τις επιχειρηματικές του συναλλαγές.

Σύμφωνα με την  έκθεση της Hindenburg Research τον Ιανουάριο του 2023 και έρευνα του Forbes ήρθαν στο φως δεκάδες αρχεία offshore που έφεραν τον 74χρονο στο επίκεντρο πολλαπλών αμφισβητούμενων συναλλαγών αποκαλύπτοντας την τεράστια περιουσία του ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν το σύνολο της οποίας ήταν σε μετοχές εταιρειών του ομίλου Adani.

Ο όμιλος Adani έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου της Ινδίας το 2022, μετά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της ελβετικής εταιρείας Holcim στην Ινδία έναντι 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των επενδυτικών εταιρειών της Vinod.

 

Κύπρος

Στην Κυπρο ο Βίνοτ Αντάνι  έχει εγγεγραμμένες τις εταιρίες JM ASIAN CYPRUS A LIMITED,  NEPTUNE ASIAN CYPRUS B LIMITED και VAKODER INVESTMENTS LIMITED

 

Πηγή

CEOWORLD Magazine

InBusinessNews