Μπαγκισκάν Χουσεϊν Τουνσέρ

Τουρκοκύπριος αρχαιολόγος

Image

Μπαγκισκάν Χουσεϊν ΤουνσέρΤουρκοκύπριος αρχαιολόγος και ερευνητής. Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1947 στη γειτονιά Ομεριέ της Λευκωσίας και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο μικρό Καϊμακλί (Küçükkaymaklı). Πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Bagiskan αγάπησε με πάθος την Κύπρο και τα μνημεία της και αφήνει ως σημαντική κληρονομιά την μοναδική ολοκληρωμένη έκδοση για τα οθωμανικά και μουσουλμανικά μνημεία του νησιού.

 

Βλέπε λήμμα: Οθωμανοκρατία

 

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο Bagiskan συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές στην 50χρονη καριέρα του, βρήκε οικισμούς και τάφους και ανακάλυψε αντικείμενα που έφεραν ίχνη διαφορετικών πολιτισμών.

Έγραψε επίσης βιβλία και δημοσίευσε την έρευνά του σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο Bagiskan, ο οποίος υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Διευθυντής του λεγόμενου Τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων των κατεχομένων, αρθρογραφούσε και στη Γενί Ντουζέν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόσφατα, ο Tuncer Bagiskan εξέδωσε μάλιστα το ένατό του βιβλίο, με τίτλο «Ταξίδι στο παρελθόν της Καρπάζ», το οποίο δούλευε για 23 χρόνια. Ο ίδιος, μιλώντας για το συγκεκριμένο βιβλίο, το αποκάλεσε «το μεγαλύτερο όνειρό μου».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο λεγόμενο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Κύπρου το 2022 είπε, «Αν ξαναγεννιόμουν, θα επέλεγα το ίδιο επάγγελμα. Το να εργάζομαι στον τομέα της αρχαιολογίας και των αρχαιοτήτων μου δίνει μεγάλη ευτυχία», είπε.

Η αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, στο βιβλίο της «Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού», κάνει ειδική μνεία στον Τουρκοκύπριο αρχαιολόγο Tuncer Bağişkan, αφού πολλές από τις ιστορίες που καταγράφει για τα ισλαμικά μνημεία της Λευκωσίας προέρχονται από δικές του μελέτες.

 

Πηγή

Εφημερίδα Πολίτης