Γεωργίου Ιάκωβος - Κοβής

Image

Ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε το 1937 στο Τρίκωμο και πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 2024. Ο Ιάκωβος Γεωργίου «Κοβής» υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές στην ιστορία της Ανόρθωσης Αμμοχώστου.

 

Ο Κοβής μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, στον Άγιο Λουκά. Σε ηλικία 16 χρόνων το 1953 ξεκίνησε στην Ανόρθωση υπό το βλέμμα του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου.

 

Ως πλάγιος αριστερός εξτρέμ, ήταν ασυγκράτητος. Φοβερό ξεπέταγμα, διεμβολιστής με ένα απίστευτα δυνατό αριστερό πόδι. Πολλές φορές οι αντιπάλοι του για να τον σταματήσουν χρησιμοποιούσαν αθέμιτα μέσα , για αυτό συχνά είχε τραυματισμούς. Από τους κορυφαίους σκόρερ της μεγάλης ομάδας της Ανόρθωσης που σάρωνε τους τίτλους. Σε 81 συμμετοχές πέτυχε 54 τέρματα, τροφοδοτούμενος τότε είτε από τον Άντυ Κωνσταντίνου, είτε από τον Δημήτρη Ζάγκυλο, είτε από τον Μαυρίκιο Άσπρου.

 

Ενδιαφέρον του ΠΑΟ 

Σε ένα φιλικό παιχνίδι στο ΓΣΕ με τον ΠΑΟ, τερματοφυλάκας των Αθηναίων ήταν ο διεθνής Μιχάλης Βουτσαράς. Ο Κοβής θα εξαπολύσει ένα κεραυνό με το αριστερό του πόδι που δύσκολα θα μπλοκάρει ο Βουτσαράς. Μετά το τέλος του αγώνα ο Βουτσαράς θα εκδηλώσει το θαυμασμό αλλά και την έκπληξη του για το δυνατό του σουτ.

 

Ο ΠΑΟ θα επιδείξει ενδιαφέρον να τον αποκτήσει, μεταβαίνει στην Αθήνα για έξι μήνες και αγωνίζεται σε φιλικά. Η μεταγραφή δεν θα ολοκληρωθεί λόγω γραφεικρατικών καταστάσεων.

 

Εισβολή

Μετά την Εισβολή ο «Κοβής», θα εγκατασταθεί στη Λεμεσό όπου διατηρούσε χρυσοχοείο.

Θα τιμηθεί από την αγαπημένη του ομάδα στους εορτασμούς των 100χρόνων το 2011, ως μια από τις 100 κορυφαίες ποδοσφαιρικές μορφές του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του δράσης κατέκτησε με την Ανόρθωση:

 

  • 5 πρωταθλήματα
  • 2 κυπελλα
  • 1 ασπίδα

 

Κηδεία

Η εξόδιος ακολουθία έγινε στις 09 Ιανουαρίου 2024 από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.

 

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου παρέστη και κατέθεσε στεφάνι.

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi
  2. Pride of Famagusta

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image