Σύλα αγίου μονή, Ύψωνας

Image

Η Μονή του Αγίου Σύλα ή Σίλα βρίσκεται στον Ύψωνα σε ερειπωμένη κατάσταση. Από την αρχική μορφή του μοναστηριού το οποίο ήταν κτισμένο σε σχήμα Γ, σώζονται μονο δύο κελιά χωρίς οροφή. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που υπάρχουν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η χρονολογία ίδρυσης του μοναστηριού, ούτε πώς και ποια περίοδο έγινε μετόχι του Πανάγιου Τάφου.

 

Ο ναός και τα κελιά της Μονής ερειπωθήκαν, άγνωστο πότε, με εξαίρεση τρία κελιά που διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Ο ναός και η γύρω έκταση εμβαδού 3000τ.μ. ανήκε μέχρι το 1980 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οπόταν χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου και σχολείου. Στην συνέχεια όμως επειδή το εμβαδόν του χώρου που προβλεπόταν να ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα ήταν πολύ μικρό και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, η χρήση του τροποποιήθηκε και παραχωρήθηκε στο Δήμο ο οποίος προχώρησε στη δημιουργία οργανωμένου πάρκου αφιερωμένου στην ελιά. Κι αυτό επειδή, όπως επισημαίνεται, ο χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελιά αφού, πέραν από τα αιωνόβια δέντρα που διατηρούνται στο χώρο και έχουν αναδειχθεί με την τοποθέτηση νυχτερινού φωτισμού, σώζονται έστω και ερειπωμένα τα ελαιοτριβεία της Μονής.

 

Βλέπε λήμμα: Ελιά- ελιόλαδο

 

Εργασίες αποκατάστασης

Στις 24 Νοεμβρίου 2014 άρχισαν ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Μονής του Αγίου Σίλα με την προοπτική  αναστήλωση της βυζαντινής μονής. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως κολώνες και άλλα τμήματα από το αρχαίο μοναστήρι τα οποία. Μια μαρμάρινη κολώνα που περιλαμβάνεται στα ευρήματα, έχει οδηγήσει τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το μάρμαρο που έχει χρησιμοποιηθεί προέρχεται από την περιοχή του Μαρμαρά, σήμερα περιοχή της Τουρκίας.

 

Στις 31 Ιουλίου 2010, ημέρα γιορτής του Αγίου Σίλα, τελέσθηκε στο χώρο της Μονής εσπερινός και θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ιεροσολύμων Τιμόθεο στην παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και των κοινοτικών αρχών.  

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Εξαρχία Πανάγιου Τάφου εν Κύπρω

Η Φωνή της Λεμεσού

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image