Κλόκκαρης Αντώνης

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1881 στη Λευκωσία και πέθανε το 1956. Σπούδασε γεωπονική στη Γεωργική Σχολή του Αϊδινίου κι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ανώτερο Γεωργικό Ινστιτούτο της Περούτζια και στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Πόρετζι Νεάπολης (Ιταλία). Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και προσλήφθηκε στο τότε Γεωργικό Τμήμα της αποικιακής κυβέρνησης, ως γεωργικός επόπτης. Στη θέση αυτή υπηρέτησε από το 1905 μέχρι το 1920 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως γεωργικός επιμελητής και βοηθός επιθεωρητής Γεωργίας, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1941. Επίσης, μεταξύ 1925 και 1927 δίδαξε γεωπονική στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στο Παγκύπριο Διδασκαλείο. Αργότερα δίδαξε για λίγο και στο Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακος.

 

Η συνεχής και μακρόχρονη επαφή του με τον κόσμο της κυπριακής υπαίθρου είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την συγκέντρωση από τον Κλόκκαρη σημαντικού σε όγκο λαογραφικού υλικού, αλλά και να γράψει ο ίδιος έργα εμπνευσμένα από τον κόσμο αυτό.

 

Δημοσίευσε αρκετό λαογραφικό υλικό σε εφημερίδες και περιοδικά. Μετέφρασε επίσης στην κυπριακή διάλεκτο ειδύλλια του Θεοκρίτου καθώς και ελληνικά δημοτικά τραγούδια. Έγραψε επίσης διηγήματα, με θέματα παρμένα από την γεωργική ζωή της Κύπρου (θεωρείται μάλιστα πρωτοπόρος στο είδος αυτό των «γεωργικών διηγημάτων»), καθώς και ποιήματα στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα. Η ποίησή του διακρίνεται από «ειδυλλιακή αγνότητα και απλότητα» ενώ γενικότερα το συγγραφικό του έργο είναι τόσο ποικίλο, όσο ποικίλες είναι και οι εκδηλώσεις της αγροτικής ζωής του τόπου.

 

Ο Κλόκκαρης έγραψε επίσης γεωργικά εγχειρίδια. Εκδομένα έργα του είναι:

 

  1. Πρακτική Ἀμπελουργία (1922)
  2. Πρακτικός Ὁδηγός τοῦ Οἰνοποιο (1922)
  3. Γεωργικές Σπειρουνιές (διηγήματα, 1922)
  4. Γεωργικοί Βλαστοί (1922)
  5. Κυπριακά δημοτικά τραγούδια τῆς ἀγάπης καί μοιρολόγια (1943)
  6. Συλλογή ἀπό Δίστιχα διαλεχτά (χ.χ.έ.)
  7. Τραούδκια τοῦ βουνοῦ τζαί τοῦ κάμπου (ποιήματα, 1945. Στη συλλογή περιλαμβάνονται και μεταφράσεις ειδυλλίων του Θεοκρίτου)
  8. Κατάλληλα καί Ἀκατάλληλα. Ἀνέκδοτα (σατιρικά κείμενα, 1946)