Κονταρίνι Contarini

Όνομα διαφόρων Βενετών αξιωματούχων που υπηρέτησαν στην Κύπρο ως καπετάνιοι (capitani). Οι καπετάνιοι της Αμμοχώστου ή και καπετάνιοι της Κύπρου όπως ελέγοντο, διορίζονταν από τη Βενετία κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας στο νησί, για υπηρεσία 2 χρόνων στην Κύπρο. Ήσαν ανώτατοι διοικητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι με έδρα την Αμμόχωστο. Στο αξίωμα αυτό υπηρέτησαν στην Κύπρο οι ακόλουθοι Κονταρίνι:

 

1. Αλβίκε (Αλβίς ή Αλοΐσιος) Κονταρίνι: Υπηρέτησε στην Κύπρο ως καπετάνιος της Αμμοχώστου από το 1511 έως πιθανώς μέχρι το 1514, γιος κάποιου Ανδρέα Κονταρίνι. Όπως προκύπτει από τα βενετσιάνικα αρχεία, οΑλβίς Κονταρίνι κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στην Κύπρο, είχε διαταχθεί από τη μητρόπολή του να στείλει από το νησί όσες περισσότερες ποσότητες σιτηρών μπορούσε. Πράγματι, συγκέντρωσε και έστειλε στη Βενετία επανειλημμένα φορτία από μεγάλες ποσότητες σιτηρών.

 

 

2. Αλεσσάντρο Κονταρίνι: Υπηρέτησε στην Κύπρο ως τοποτηρητής, κατά το 1550-1551. Ήταν γιος κάποιου Ιμπεριάλε Κονταρίνι. Ο Αλεσσάντρο Κονταρίνι, πριν εκλεγεί στο αξίωμα του τοποτηρητή της Κύπρου, είχε για ένα διάστημα υπηρετήσει ως βαΐλος στην Κωνσταντινούπολη.

 

3. Αμβρόσιος Κονταρίνι: Γιος κάποιου Μάρκο Κονταρίνι. Υπηρέτησε, μαζί με τον Αντώνιο Ερίτζο, ως σύμβουλος της Βενετίας στην Κύπρο κατά το 1478 έως 1480, δηλαδή επί ημερών της βασίλισσας Αικατερίνης Κορνάρο. Όταν, δηλαδή, η Βενετία έλεγχε ήδη ουσιαστικά πλήρως την Κύπρο, αλλά επισήμως δεν είχε ακόμη αναλάβει την διακυβέρνησή της.

 

4. Αμβρόσιος Κονταρίνι: Άλλος από τον προηγούμενο, γιος του Μπενετέττο Κονταρίνι. Υπηρέτησε και αυτός ως σύμβουλος στην Κύπρο, αλλά κατά το διάστημα 1496 έως 1497. Όταν δηλαδή η Αικατερίνη Κορνάρο είχε ήδη μεταβιβάσει την επί της Κύπρου εξουσία της στη Βενετία και είχε αναχωρήσει από το νησί (από το 1489).

 

Έκτοτε, οι διοριζόμενοι ή εκλεγόμενοι ως σύμβουλοι, υπηρετούσαν στο νησί ως σύμβουλοι πλέον του (Βενετού) τοποτηρητή.

 

5. Ανδρέας Κονταρίνι: Γιος του Μάρκο Κονταρίνι. Κατά το διάστημα 1547-1548 υπηρέτησε στην Κύπρο ως σύμβουλος του τοποτηρητή, και κατά το ίδιο αυτό διάστημα υπηρέτησε και ως αντιτοποτηρητής. Πριν από τον ίδιο, κατά το διάστημα 1546-1547, ως αντιτοποτηρητής υπηρέτησε ο Γκασπάρε Κονταρίνι. Και οι δύο αυτοί Κονταρίνι αναπλήρωσαν τον τοποτηρητή Κάρλο Καπέλλο που είχε πεθάνει στο νησί το 1546, και είχε ταφεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Λευκωσία.

 

6. Γκασπάρε Κονταρίνι: Υπηρέτησε στην Κύπρο ως σύμβουλος του τοποτηρητή το 1545-1546. Ήταν γιος του Αλβίς Κονταρίνι, το δε έτος 1546 εκτέλεσε και καθήκοντα αντιτοποτηρητή, για τον λόγο που αναφέρεται για τον αμέσως πιο πάνω προηγούμενο Κονταρίνι.

 

7. Λάουρο Κονταρίνι: Γιος του Αντώνιο Κονταρίνι. Επί ημερών της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, της Βένετης Αικατερίνης Κορνάρο, υπηρέτησε ως βαΐλος της Βενετίας στο νησί (δηλαδή ως πρέσβης), κατά τη διετία 1481-1483.

 

8. Λορέντζο Κονταρίνι: Γιος ενός Τζιόρτζιο (Γεωργίου) Κονταρίνι. Το 1493 απαντάται να υπηρετεί στην Κύπρο ως σύμβουλος του τοποτηρητή της Βενετίας. Ο Λορέντζο Κονταρίνι πέθανε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

 

9. Λορέντζο Κονταρίνι: Γιος κάποιου Τζιόρτζιο Κονταρίνι, όπως και ο προηγούμενος που επίσης ονομαζόταν Λορέντζο. Το 1501-1503 υπηρέτησε στην Κύπρο ως καπετάνιος της Αμμοχώστου. Πριν αναλάβει αυτό το αξίωμα, είχε υπηρετήσει ως capo του Συμβουλίου των Δέκα (δηλαδή του ανώτατου αυτού σώματος που κυβερνούσε τη Βενετία). Και αυτός ο Λορέντζο Κονταρίνι πέθανε στην Κύπρο την 31η Μαρτίου του 1503, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο νησί. Υπάρχει μία πιθανότητα να ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον προηγούμενο Λορέντζο Κονταρίνι, που ίσως κακώς αναφέρεται ότι είχε πεθάνει στην Κύπρο κατά την διάρκεια της προηγούμενης υπηρεσίας του ως συμβούλου, λίγα μόνο χρόνια ενωρίτερα.

 

10. Λορέντζο Κονταρίνι: Ενας τρίτος Κονταρίνι με το μικρό όνομα Λορέντζο, απαντάται να έχει υπηρετήσει στην Κύπρο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Συγκεκριμένα είχε υπηρετήσει με το αξίωμα του συνδίκου κατά το 1542.

 

11. Μπενετέττο Κονταρίνι: Γιος κάποιου Νίκολο Κονταρίνι. Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας υπηρέτησε στην Κύπρο ως σύμβουλος του τοποτηρητή, το έτος 1564. Πριν αναλάβει αυτό το αξίωμα στην Κύπρο, είχε υπηρετήσει στην Αλεξάνδρεια για ένα διάστημα.

 

12. Μπερνάρντο Κονταρίνι: Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και συγκεκριμένα το 1452-1454, επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη Β' (1432-1458), ο Μπερνάρντο Κονταρίνι υπηρέτησε ως βαΐλος (=πρέσβης) της Βενετίας στο βασίλειο της Κύπρου.

 

13. Ντομένικο Κονταρίνι: Ήταν ιππότης. Υπηρέτησε στην Κύπρο ως καπετάνιος της Αμμοχώστου (ή και καπετάνιος της Κύπρου) κατά το 1534- 1535.

 

14. Ολιβιέρο Κονταρίνι: Γιος του Τζιοβάννι Κονταρίνι, ο Ολιβιέρο είχε διατελέσει εκλελεγμένο μέλος της Γερουσίας της Βενετίας. Το 1508 εξελέγη για υπηρεσία στην Κύπρο, στη θέση του συμβούλου του τοποτηρητή. Το 1509, όταν καπετάνιος της Αμμοχώστου εξελέγη ο Μάρκο Λορεντάνο, αυτός δεν απεδέχθη την εκλογή. Έτσι, ο υπηρετών ήδη στην Κύπρο, ως σύμβουλος, Ολιβιέρο Κονταρίνι, ανέλαβε για ένα σύντομο διάστημα και τα καθήκοντα του καπετάνιου της Αμμοχώστου. Μέσα στον ίδιο χρόνο (1509) εξελέγη άλλος καπετάνιος της Αμμοχώστου, ο Πιέτρο Λιόν, γιος κάποιου Μάφφιο, που ήλθε στο νησί και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

 

15. Πιέτρο Κονταρίνι: Γιος κάποιου Λούκα Κονταρίνι. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και συγκεκριμένα το 1443-1446, δηλαδή επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ιωάννη Β' (1432- 1458), ο Πιέτρο Κονταρίνι υπηρέτησε ως βαΐλος (=πρέσβης) της Βενετίας στο βασίλειο της Κύπρου.

 

16. Τζιοβάννι Κονταρίνι: Γιος του Αλβίς Κονταρίνι. Το 1538-1540 υπηρέτησε στην Κύπρο, στο αξίωμα του καπετάνιου της Αμμοχώστου.

 

17. Τζιοβάννι Κονταρίνι: Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και συγκεκριμένα το 1377-1381, επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Β' (1369-1382), ο Τζιοβάννι Κονταρίνι υπηρέτησε ως βαΐλος (=πρέσβης) της Βενετίας στο βασίλειο της Κύπρου.

 

18. Τομμάσο Κονταρίνι: Γιος του Τζιόρτζιο Κονταρίνι. Κατά το 1532 υπηρέτησε στην Κύπρο ως καπετάνιος της Αμμοχώστου.