Κολότα

Image

Μεσαιωνικός οικισμός στην επαρχία Αμμοχώστου, που διαλύθηκε και δεν υφίσταται πλέον. Αναφέρεται δυο φορές από τον μεσαιωνικό χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, ως ιδιοκτησία του Ιωάννη, πρίγκιπα της Αντιόχειας και αδελφού του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α' (1359-1369).

 

Διηγούμενος την απόδραση του πρίγκιπα από την Αμμόχωστο, που είχε καταληφθεί από τους Γενουάτες το 1373, ο Μαχαιράς γράφει:

...καί ἔβγαλέν τον ἀπό τήν πόρταν τῆς Ἀμοχούστου, καί ἐπῆρεν τον εἰς τό πραστεῖον του εἰς τόν Κολόταν.. (Χρονικόν, παρ. 419).

Και αλλού:

...καί εἶπεν   [ο πρίγκιπας] νά δώσῃ τ' [=300] μόδια κριθάριν ἀπέ τό πραστειόν τήν Κολόταν... (Χρονικόν, παρ. 452).

 

Προκύπτει ότι το χωριό αυτό παρήγε κυρίως σιτηρά.

 

Ο ντε Μας Λατρί, σε σημείωσή του στο έργο του Amadi (p. 453), λέγει ότι η Κολότα ήταν μικρό χωριό βόρεια της Αμμοχώστου, κοντά στη Σαλαμίνα, κι ότι κατά την εποχή του (μέσα του 19ου αιώνα) ήταν ερειπωμένο.

 

Πράγματι, στο χάρτη του Abraham Ortelius (1573), ο οικισμός σημειώνεται ως Colot, βορειοδυτικά της Αμμοχώστου και σε μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό Άγιος Σέργιος που επίσης βρίσκεται σημειωμένο στον ίδιο χάρτη.

 

Ο Φλώριος Βουστρώνιος (16ος αιώνας) αναφέρει επίσης τον οικισμό της Κολότας (τον γράφει: Colota) σε σχέση προς τα ίδια γεγονότα τα οποία αφηγείται ο Λεόντιος Μαχαιράς.