Κορνάτι Ιωάννης Μαρία

Ιταλός στρατιωτικός, καταγόμενος από τη Βερόνα, που πολέμησε στην Κύπρο κατά των Τούρκων το 1570-71. Τότε έφερε το βαθμό του στρατηγού.

 

Ο Ιωάννης Μαρία Κορνάτι πολέμησε αρχικά στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της 40ήμερης πολιορκίας της από τους Τούρκους το 1570. Μετά την άλωση της κυπριακής πρωτεύουσας (9 Σεπτεμβρίου του 1570) διασώθηκε καταφεύγοντας στα βουνά με πολλούς άλλους. Αφού παρέμεινε στα βουνά για τέσσερις μήνες, κι αφού συγκέντρωσε αρκετούς από τους στρατιώτες του, μαζί μ’ αυτούς πήγε στην Αμμόχωστο, στην οποία εισήλθε, για να ενισχύσει τη φρουρά της, στις 10 Ιανουαρίου του 1571.

 

Στη συνέχεια πήρε μέρος στην αντίσταση της Αμμοχώστου κατά των Τούρκων εισβολέων, και πολέμησε μέχρι τον Αύγουστο του 1571, οπότε η πόλη αποφάσισε να παραδοθεί εξαιτίας της παντελούς πλέον ελλείψεως προμηθειών και εφοδίων.

 

Ακολούθησαν οι εκτεταμένες σφαγές και λεηλασίες από τους Τούρκους. Ο Ιωάννης Μαρία Κορνάτι μπόρεσε να επιβιώσει αλλά συνελήφθη αιχμάλωτος. Μεταφέρθηκε, μαζί με αρκετούς άλλους σιδηροδέσμιους αιχμαλώτους, στην Κωνσταντινούπολη και, στη συνέχεια, ρίχθηκε στην τρομερή φυλακή του Εύξεινου Πόντου.