Κωνστάντης Γεώργιος

Ποιητής. Γεννήθηκε στην Αγλαντζιά, το 1923 και πέθανε τον Ιούλιο του 1999 . Φοίτησε μόνο μέχρι την πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου, γιατί στη συνέχεια αναγκάστηκε να δουλέψει. Το 1940 κατετάγη ως εθελοντής στο Κυπριακό Σύνταγμα και πολέμησε στο αφρικανικό μέτωπο (Αίγυπτος - Λιβύη), και στην Ελλάδα όπου κι αιχμαλωτίστηκε. Δραπέτευσε, για να συλληφθεί ξανά το 1941 στην Αθήνα. Εστάλη τότε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία, όπου κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι τον Απρίλιο του 1945 που απελευθερώθηκε.

 

Επέστρεψε τότε στην Κύπρο, όπου και άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα και σε άλλα έντυπα. Τον επόμενο χρόνο εξέδωσε στη Λευκωσία και την πρώτη του ποιητική συλλογή. Στην Κύπρο παρέμεινε κι εργάστηκε μέχρι το 1964. Στην συνέχεια μετανάστευσε στην Αγγλία κι έζησε για πολλά χρόνια στο Λονδίνο.

 

Το 1983 επέστρεψε ξανά στην Κύπρο, όπου ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική τυπογραφία και με άλλες εργασίες. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, ενώ κατά διαστήματα εργάστηκε και ως ηθοποιός. Συνολικά εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές:

 

1. Σεμνοί Στίχοι (1946).

2. Ἡρωϊκή Πορεία (1960).

3. Περηφάνεια (1959, κοινή έκδοση μαζί με τους Θεόδωρο Στυλιανού και Κώστα Κλεάνθους).

 

Ποιήματά του βρίσκονται επίσης δημοσιευμένα σε διάφορα έντυπα και σε ανθολογίες.