Κυριακίδου Έλλη

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 21 Μάιου 1931. Φοίτησε στην Ιδιωτική Σχολή Μέσης Εκπαιδεύσεως Λεμεσού (αργότερα Αθηναΐδειο). Θέατρο σπούδασε στη δραματική σχολή «Στανισλάβσκυ», του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Το 1973 πήγε στο Παρίσι και παρακολούθησε επί διετίαν μαθήματα αρχαίου δράματος στην Ecole des Hautes etudes, στη Σορβώνη.  

Επίσης στην Arcane school, πήρε μαθήματα φιλοσοφίας δι΄ αλληλογραφίας.

Αρχικά αντιμετώπισε αντιδράσεις από την οικογένεια της ώστε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού. Ο  Αδαμάντιος Λεμός παρότρυνε τον σύζυγο της να την αφήσει να βγει  στο θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στην «Κυπριακή Σκηνή», με τον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου στον ομώνυμο ρόλο. Ακολούθησε συνεργασία με το «Κυπριακό Θέατρο», τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), με τον οποίο άρχισε να συνεργάζεται από της ιδρύσεώς του (1971). (Βλεπε Βίντεο

 

Συνεργάστηκε επίσης με το ΡΙΚ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και την ΕΡΤ, ενώ εμφανίστηκε και σε κινηματογραφικές ταινίες. Έπαιξε διάφορα είδη θεάτρου: Επιθεώρηση, κωμωδία, οπερέτα, δράμα και τραγωδία. Έλαβε μέρος σε έργα κλασσικών και νεότερων συγγραφέων.

 

Η Έλλη Κυριακίδου υπηρέτησε το θέατρο για 57 χρόνια (Βλέπε συμμετοχή της στις Ικέτιδες του Ευριπίδη) βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ  και έδωσε τις τελευταίες της παραστάσεις τον Ιούνιο του 2009, με ένα συμβολικό έργο, το «Περσόνα» του Μπέργκμαν. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος ΑνθίαςΘοδόσης Πιερίδης».

Η Έλλη Κυριακίδου απέβίωσε στις 23 Οκτωβρίου 2020. 

Φώτο Γκάλερι

Image