Νεοφύτου Γιώργος

Image

Θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (Κεντρικό) και σπούδασε κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ Λειψίας. Στη συνέχεια παρακολούθησε τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο αποκτώντας τον τίτλο του διδάκτορα της κτηνιατρικής. Από το 1976 εργάστηκε στο Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, από το οποίο αφυπηρέτησε το 2006 από τη θέση του διευθυντή.

 

Το 1983 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Χωρίς Τίτλο. Έγραψε τα μονόπρακτα Ένα Κυριακάτικο Σκετς, Μια αεροπειρατεία  και Μανώλη...! που μεταδόθηκαν από την κυπριακή τηλεόραση. Το έργο Μανώλη...! ανεβάστηκε επίσης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου και μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνία της τότε Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον ραδιοσταθμό του Ντόρτμουντ της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ανεβάστηκε επίσης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2002). Το έργο του Στης Κύπρου το Βασίλειο, που είναι βασισμένο στο Χρονικόν του Λεοντίου Μαχαιρά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Λευκωσίας το 1987. Παρουσιάστηκε επίσης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στην Αθήνα (1992) και από το Θέατρο «Σκάλα» (2009). Το 2010 ανεβάστηκε το θεατρικό του έργο D.N.A., από το «Σατιρικό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

 

Ο Γιώργος Νεοφύτου διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ. Ασχολείται επίσης με τη μετάφραση, κυρίως θεατρικών έργων.