Νεοφύτου Νεόφυτος

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Παλλουριώτισσα το 1940. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και, μαθητής ακόμη, έγινε μέλος της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Το 1959 ενεγράφη στη δραματική σχολή του Ωδείου Γ. Αρβανιτάκη, με δάσκαλο τον Θάνο Σακέττα. Δυο χρόνια αργότερα, το 1961, ίδρυσε μαζί με άλλους το «Θέατρο Τέχνης» Κύπρου όπου δάσκαλος-σκηνοθέτης ήταν πάλι ο Θ. Σακέττας. Το 1962, μαζί με άλλα μέλη του ιδίου θιάσου, πήγε στην Αθήνα για περαιτέρω θεατρικές σπουδές, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν.

 

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1963, οπότε ίδρυσε, μαζί με άλλους, τη «Λαϊκή Σκηνή». Τον επόμενο χρόνο προσελήφθη στον ΕΘΟΣ (Εργατικός Θεατρικός Όμιλος ΣΕΚ). Το 1967, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, ίδρυσε το πρώτο επαγγελματικό «Παιδικό Θέατρο», του οποίου ανέλαβε τη διεύθυνση και ήταν ο σκηνοθέτης. Κατέβαλε προσπάθειες όπως το «Παιδικό Θέατρο» τεθεί υπό την προστασία του κράτους, πράγμα που έγινε κατορθωτό το 1976 μέσω του ΘΟΚ.

 

Μεταξύ του 1967 και του 1971 ο Νεόφυτος Νεοφύτου συνεργάστηκε με διάφορους κυπριακούς θιάσους (ΟΘΑΚ, «Νέο Θέατρο» Βλ. Καυκαρίδη, θίασο Ν. Σιαφκάλη, όπως και το Θέατρο ΡΙΚ). Το 1971, με την ίδρυση του ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου) εντάχθηκε στο δυναμικό του κι αποτέλεσε στέλεχός του για πολλά χρόνια.

 

Πέρα από την εργασία του στο θέατρο, όπου ερμήνευσε εκατοντάδες ρόλους σε έργα κυπριακού, ελληνικού, διεθνούς και κλασσικού ρεπερτορίου, ο Νεόφυτος Νεοφύτουέχει και πολύχρονη συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ραδιόφωνο και τηλεόραση), με συμμετοχή του σε θεατρικές και άλλες εκπομπές.

 

Ο Νεόφυτος Νεοφύτου αναμείχθηκε ενεργά και σε συνδικαλιστικά θέματα του κλάδου. Το 1961, με την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Κυπρίων Ηθοποιών (ΣΕΚΗ), εξελέγη μέλος της διοικούσας επιτροπής του. Από τότε υπηρέτησε συνεχώς σε διάφορες θέσεις στην επιτροπή. Το 1982 το ΣΕΚΗ διαφοροποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Ένωση Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ), ο δε Νεοφύτου εξελέγη πρόεδρός της.

 

Διετέλεσε επίσης εκτελεστικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Φώτο Γκάλερι

Image