Μαραγκός Ανδρέας

Image

Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στο χωριό Άρδανα της επαρχίας Αμμοχώστου το 1938 και πέθανε το 2006. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Τρικώμου όπου και πήρε μέρος σε μαθητικές θεατρικές παραστάσεις. Επίσης παρακολούθησε για τρία χρόνια μαθήματα μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αμμοχώστου. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για λίγα χρόνια ως υπάλληλος και μεταξύ 1963 και 1966 σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα) με υποτροφία του Εθνικού Θεάτρου. Αμέσως μετά, με νέα υποτροφία, παρακολούθησε σεμινάριο αρχαίου δράματος στους Δελφούς, όπου πήρε μέρος και σε διδασκόμενη παράσταση. Τον ίδιο χρόνο (1966) επέστρεψε στην Κύπρο κι άρχισε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως ηθοποιός. Πήρε μέρος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές θεατρικές εκπομπές και το 1969, με την ίδρυση του Θεάτρου ΡΙΚ, απετέλεσε βασικό στέλεχός του. Πολλά από τα έργα που ανεβάστηκαν από το Θέατρο ΡΙΚ μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση (Ασυλλόγιστος του Μολιέρου, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε του Πιραντέλλο, Μπίττερμαν και εμπρηστές του Φις, Παιγνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας του Θεοτοκά κ.α.). Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Α. Μαραγκού ως ηθοποιού ήταν στο έργο Μπλοκ C του Βενέζη.

 

Με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και τη διάλυση του Θεάτρου ΡΙΚ, το 1971, ο Α. Μαραγκός προσελήφθη στον ΘΟΚ όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια, με εξαίρεση κατά την περίοδο 1972-1975 κατά την οποία παρακολούθησε με υποτροφία της κυπριακής κυβέρνησης μαθήματα σκηνοθεσίας στο Drama Center του Λονδίνου.

 

Με την επιστροφή του στην Κύπρο, το 1975, σκηνοθέτησε το πρώτο έργο του (Το τάβλι του Δ. Κεχαΐδη). Στη συνέχεια σκηνοθέτησε αρκετά έργα στον ΘΟΚ (Επιστάτης του Πίντερ, και Μορμόλης και Ποντικούπολη της Παιδικής Σκηνής κ.α.), ενώ πήρε μέρος ως ηθοποιός σε πολλά άλλα. Το 1976 ίδρυσε στη Λευκωσία δραματική σχολή με την επωνυμία «Εργαστήριο Δραματικής Τέχνης», με μερικούς άλλους συνεργάτες ηθοποιούς.

 

Εκτός από την εργασία του στον ΘΟΚ, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Α. Μαραγκός εξακολούθησε επί σειρά ετών να συνεργάζεται με το ΡΙΚ. Τον Μάρτιο του 1983 διορίστηκε εισηγητής ρεπερτορίου στο ΘΟΚ. Επίσης έχει μεταφράσει έργα του παγκοσμίου κλασσικού ρεπερτορίου, όπως το Τέλος του παιχνιδιού του Μπέκεττ, ο Ηλίθιος του Πιραντέλλο, Ο πατέρας, Ο χορός του θανάτου, Η καταιγίδα και Οι δανειστές του Στρίντμπεργκ, Οργισμένα Νιάτα του Όσμπορν.