Λεβάντα

Image

Λέγεται και λιβάντα (η). Επιστημονική ονομασία: Lavandula sp. Οικογένεια: Χειλανθών (Labiatae). Φυτό θαμνώδες, καλλωπιστικό, φαρμακευτικό και μυριστικό που συνήθως καλλιεργείται στις μεσογειακές χώρες και στην Κύπρο. Στην Κύπρο καλλιεργείται όχι σε μεγάλους αριθμούς αλλά στους κήπους των σπιτιών. Παλαιότερα απαντάτο σχεδόν σε όλες τις αυλές, κυρίως στα σπίτια της υπαίθρου.

 

Τα μυρωδάτα άνθη της λεβάντας, μαζί με κλωνάρια, συνήθως τα τοποθετούσαν σε μικρές δέσμες οι οικοκυρές στα ερμάρια και στα μπαούλα τους, τόσο για το άρωμά τους όσο, κυρίως, για να διώχνουν τα βλαβερά έντομα όπως ο σκώρος (η λεγόμενη βότρια) και το ψαρούδιν που καταστρέφουν τα ρούχα και ιδιαίτερα τα μάλλινα.

 

Η λεβάντα είναι θάμνος ύψους γύρω στο ένα μέτρο. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, περί τα 8 εκατοστόμετρα. Ανθίζει την άνοιξη και δίνει ωραιότατα άνθη μπλε χρώματος που εμφανίζονται στις μύτες σε κάθε κλωνάρι. Τα άνθη και τα φύλλα της δίνουν με απόσταξη πολύτιμο αιθέριο λάδι που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Το φυτό πολλαπλασιάζεται συνήθως με μοσχεύματα.

 

Εκτός από την ήμερη λεβάντα, που καλλιεργείται σε κήπους, στην Κύπρο αυτοφύεται ένα είδος άγριας λεβάντας που είναι γενικότερα γνωστή στο νησί με την ονομασία μυροφόρες (Lavandula stoechas). Για το είδος αυτό βλέπε λήμμα μυροφόρες.

Φώτο Γκάλερι

Image