Λοϊζίδης Μάριος

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1928.  Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1947. Μέχρι το 1949 εργάστηκε στη Λευκωσία, μεταξύ άλλων και ως βοηθός του Ελλαδίτη διακοσμητή και σκηνογράφου Μάριου Αγγελόπουλου που είχε τότε αναλάβει τον εσωτερικό διάκοσμο του υπό κατασκευήν ξενοδοχείου «Λήδρα Πάλας».
 
Το τέλος του 1949 πήγε στην Αθήνα για ανώτερες σπουδές. Αρχικά προετίθετο να σπουδάσει αρχιτεκτονική και διακοσμητική, όμως αργότερα αποφάσισε να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Το 1951 πήγε στην Αγγλία κι ενεγράφη στο Saint Martin's School of Art and Crafts του Λονδίνου. Αποφοίτησε το 1954 παίρνοντας δίπλωμα N.D.D. με ειδίκευση στη ζωγραφική και στη λιθογραφία, ενώ παράλληλα είχε παρακολουθήσει και μαθήματα σκηνογραφίας και ενδυματολογίας.
 
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Μάριος Λοϊζίδης παρέμεινε στην Αγγλία όπου εργάστηκε για μερικά χρόνια ως σχεδιαστής-διακοσμητής και ταυτόχρονα πήρε μέρος και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Το 1956 διακρίθηκε για την εργασία του σε εξώφυλλο μουσικού δίσκου που βραβεύθηκε ως το καλύτερο της χρονιάς. Το 1958 επέστρεψε στην Κύπρο και το 1960 διορίστηκε καθηγητής Τέχνης στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Το 1962 έφυγε και πάλι από την Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Έκτοτε ζούσε και εργαζόταν στην Ύδρα, όπου πέθανε το 1989.
 
Ο Μάριος Λοϊζίδης πραγματοποίησε περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Μοντρεάλ, Βρυξέλλες, Αθήνα, Λευκωσία κ.ά. Συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η Biennale Αλεξανδρείας (1968). Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Κύπρο, Αγγλία, Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και σε άλλες χώρες.