Λοκ Τζων John Locke

Image

Άγγλος περιηγητής που επεσκέφθη την Κύπρο, καθ' οδόν προς την Ιερουσαλήμ, το 1553. Δεν γνωρίζουμε πληροφορίες για τη ζωή του. Ήταν γιος του Sir William Lok προ-προ- προ πάππου του  μεγάλου  Άγγλου φιλόσοφου του 17ου αιώνα John Locke . Έγραψε ενδιαφέρουσες εντυπώσεις που περιελήφθησαν στο έργο του Richard Hakluyt The Principal Navigations, Voyages, Traffiques, and Discoveries of the English Nation (Vol. 11, No. 51, pp. 102-110), London, 1599. Οι εντυπώσεις από το ταξίδι του Τζων Λοκκ περιελήφθησαν στο έργο αυτό υπό τον τίτλο «Το Ταξίδι του κ. Τζων Λοκκ στην Ιερουσαλήμ» (The Voyage of M. John Locke to Jerusalem). Από το ίδιο έργο άντλησε και ο C.D. Cobham, που περιέλαβε αποσπάσματα του κειμένου του Λοκκ τα οποία αναφέρονται στην Κύπρο στο έργο του Excerpta Cypria (1908, pp. 68-72).

 

Ο Τζων Λοκκ είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1553. Σε μια εποχή που το νησί βρισκόταν υπό την κατοχή των Βενετών, 17 μόνο χρόνια πριν από την εισβολή των Τούρκων και την έναρξη της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Αποβιβάστηκε στις 12 Αυγούστου στη Λεμεσό, που την περιγράφει ως ερειπωμένη και δίνει διάφορες πληροφορίες. Στις 14 Αυγούστου αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους. Επέστρεψε στις 26 του Σεπτεμβρίου οπότε αποβιβάστηκε στη Λάρνακα - Σκάλα. Δίνει περιγραφές και παραθέτει αρκετές πληροφορίες, όπως και για τα άλλα μέρη του νησιού που επισκέφθηκε: την Αμμόχωστο, τη Λευκωσία, τη Λεμεσό ξανά. Αναχώρησε από το νησί για την Ευρώπη στις 16 Οκτωβρίου.

 

Εκτός από την περιγραφή των πόλεων, ο Λοκκ δίνει και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως για λειτουργία που παρακολούθησε σε Ορθόδοξη εκκλησία της Λεμεσού, για την αλυκή και το αλάτι της Λάρνακας, για άλλα προϊόντα της Κύπρου, όπως τα χαρούπια, καθώς και για πουλιά που είδε, μεταξύ των οποίων και πολλά που συσκευάζονταν σε ξίδι κι εξάγονταν στη Βενετία και που πρέπει να ήσαν αμπελοπούλια.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image