Μεχμέτ Pεΐς Mehmed Reis

Image

Τούρκος ναύαρχος (η αραβική λέξη reis σημαίνει καπετάνιος), που διενήργησε πειρατικές επιδρομές στην Κύπρο κατά το 1364, επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α΄ (1359-1369).

 

Ο Λεόντιος Μαχαιράς (Χρονικόν, παρ. 137) τον ονομάζει Χαμούτ Ραΐς και πιο κάτω (παρ. 139) Μαχουμέτ Ραΐς ή και Μαχομέτ Ραΐς (παρ. 143, 144). Γράφει δε ότι ο καπετάνιος αυτός τοποθετήθηκε επικεφαλής στόλου από 12 καράβια, όταν οι Τούρκοι έμαθαν ότι ο πληθυσμός της Κύπρου αποδεκατίστηκε από επιδημία κι ότι ο βασιλιάς Πέτρος απουσίαζε στην Ευρώπη, με σκοπό να επιτεθεί στο νησί. Ο μικρός αυτός στόλος έφθασε στην Πεντάγυια (κόλπος της Μόρφου), όπου οι άνδρες του Μεχμέτ Ρεΐς αποβιβάστηκαν, λεηλάτησαν την Πεντάγυια και την περιοχή και έφυγαν για τη Μικρά Ασία παίρνοντας και πολλούς αιχμαλώτους. Από τη Λευκωσία εστάλη στρατιωτικό απόσπασμα, όμως καθυστερημένα.

 

Επιστρέφοντας στον τόπο του, ο Μεχμέτ Ρεΐς ανέφερε ότι η Κύπρος ήταν εύκολος στόχος επειδή τα παράλιά της δεν εφυλάγοντο ικανοποιητικά. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν και άλλες επιδρομές, εκ των οποίων μια με 6 καράβια κτύπησε και λεηλάτησε την Καρπασία˙ μεταξύ δε των αιχμαλώτων που πήραν οι επιδρομείς ήταν και η σύζυγος του λόρδου της Καρπασίας Αλφόνσου ντε Λα Ροτζέ.

 

Οι Κύπριοι εξόπλισαν τότε τέσσερις γαλέρες που εστάλησαν για να περιπολούν στις κυπριακές θάλασσες. Πράγματι, μερικά τούρκικα καράβια κτυπήθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ αρκετοί Τούρκοι επιδρομείς συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία και εκτελέστηκαν. Κατά την επιχείρηση αυτή σκοτώθηκαν και δυο Κύπριοι καπετάνιοι: ο Φραγκίσκος Σπινόλα, που κτυπήθηκε με βέλος, κι ο Ερρίκος ντε λα Κουρόν που πνίγηκε στη θάλασσα.

 

Ο Μεχμέτ Ρεΐς δοκίμασε να επιτεθεί ξανά στην Κύπρο, όμως τώρα οι Κύπριοι τον ανέμεναν και τον καταδίωξαν. Διέφυγε και κατέφυγε στη Συρία, παρά δε τις προσπάθειες των Κυπρίων να μη του δοθεί εκεί άσυλο, προστατεύθηκε. Δεν επιχείρησε όμως ξανά να πλεύσει προς την Κύπρο.