Μιρμικόφου

Image

Εγκαταλελειμένος από το 1946 οικισμός της επαρχίας Πάφου, νοτιοδυτικά του χωριού Πελαθούσα . Βρίσκεται περί το 1,5 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού Πελαθούσα, στα διοικητικά όρια του οποίου περιλαμβάνεται.

 

Η Μιρμικόφου είναι κτισμένη κοντά στην ανατολική όχθη του ομώνυμου ρυακιού, σε μέσο υψόμετρο 180 μέτρων. Από γεωλογικής απόψεως, ο οικισμός είναι τοποθετημένος πάνω στους υφαλογενείς ασβεστόλιθους του σχηματισμού Τέρρα πάνω στους οποίους αναπτύχθηκαν ασβεστούχα εδάφη. Η περιοχή του οικισμού δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 550 χιλιοστόμετρα.

 

Η Μιρμικόφου γνώρισε πληθυσμιακές αυξομειώσεις από το 1881 μέχρι το 1946. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 38 
1891 42 
1901 36 
1911 28 
1921 78 (67 Τουρκοκύπριοι και 11 Ελληνοκύπριοι) 
1931 25 (19 Τουρκοκύπριοι και 6 Ελληνοκύπριοι) 
1946 15 (13 Τουρκοκύπριοι και 2 Ελληνοκύπριοι) 

 

Στη συνέχεια η Μιρμικόφου εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της οι οποίοι και μετακινήθηκαν σε γειτονικά χωριά και ιδιαίτερα στην Πελαθούσα.

 

Ιστορικά στοιχεία- Ονομασία

Ο Σίμος Μενάρδος (Τοπωνυμικόν της Κύπρου) θεωρεί παρακινδυνευμένο να ετυμολογήσει την ονομασία του χωριού, που φαίνεται ότι έχει παραφθαρεί. Μια άποψη (J.C. Goodwin) θεωρεί την ονομασία αυτή ως παρεφθαρμένη από τη μυρμιγκοφωλιά. Το χωριό απαντάται και στον τύπο Μυρμιγκώφ.

 

Δεν γνωρίζουμε όμως ποια ήταν η αρχική ονομασία του παλαιού αυτού οικισμού, που κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας ήταν, πιθανότατα, το φέουδο που βρίσκεται σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως Marmica. Και πράγματι, στην περιοχή του οικισμού υπάρχουν ερείπια μεσαιωνικών οικοδομημάτων.

 

Η περιοχή όμως, ενταγμένη στην ευρύτερη πλούσια κοιλάδα του κόλπου Χρυσοχούς (όπου βρισκόταν το αρχαίο βασίλειο του Μαρίου) με μεταλλεία γνωστά από την Αρχαιότητα, ήταν κατοικημένη συνεχώς, από τα Προϊστορικά χρόνια. 

 

Βλέπε λήμμα: Μάριον

 

Έτσι, στην περιοχή της Μιρμικόφου υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι διαφόρων εποχών, αρχίζοντας από τη Νεολιθική. Μάλιστα ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, αναφέρεται ότι ήταν κατά την Αρχαιότητα πολύ περισσότερο πυκνοκατοικημένη απ' ό,τι είναι σήμερα, όπως εξάλλου απέδειξε επισκόπηση που έγινε το 1972-73, που εντόπισε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους διαφόρων Προϊστορικών και Ιστορικών περιόδων και εποχών (βλέπε 'Prehistoric and Historic Settlement Patterns in Western Cyprus', στο World Archaeology, Vol. 6, No. 3).

 

’ξια αναφοράς είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στη Μιρμικόφου, με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. 

 

Βλέπε λήμμα: Αγία Μαρίνα Μυρμιγκόφ

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια