Μοδινός Τζων

Image

Ο Τζων (Ιωάννης Φίλιππος) Μοδινός είναι Κύπριος καλλιτέχνης της όπερας, που διέπρεψε στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στις 26 Μαϊου 1927 στο Όμοδος. Το μουσικό του ταλέντο ξεδιπλώθηκε για πρώτη φορά στο στασίδι της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος, ως ιεροψάλτης. Μόλις τελείωσε το δημοτικό, μετακόμισε στη Λεμεσό. Τέλη Ιανουαρίου 1948, στην ηλικία των 20 ετών, πήγε στην Αλεξάνδρεια με τον αδελφό του Χρίστο για να επιβιβαστούν σε ένα υπερωκεάνιο που θα τους μετέφερε μετανάστες στην Αμερική. Αρχικά έψαξε εκκλησία για να ψάλλει. Σε μία εκκλησία τον ανακάλυψε μία Ελληνοαμερικάνα η οποία τον πήρε για πρώτη φορά σε στούντιο μουσικής.  

 

Στην Κορέα  

Όταν του ζήτησαν τη δεκαετία του ’50 να πάει στρατιώτης στον πόλεμο της Κορέας, απάντησε «εγώ δεν ξέρω καν που είναι η Κορέα γιατί να πάω;». Η απάντηση που έλαβε ήταν πως αφού αυτή ήταν πλέον η νέα του πατρίδα έπρεπε να υπηρετήσει και «όχι μόνο να απολαμβάνει τα καλά των Η.Π.Α.». Και πήγε. Τα δύο χρόνια υπηρεσίας του στην Κορέα τα χαρακτήρισε ως τα πιο τυχερά, καθώς εκεί τον άκουσαν που τραγουδούσε και τον έβαλαν στην υπηρεσία Special Services όπου παρουσίαζε σόου για τους στρατιώτες.

 

 

Καριέρα

Με τρία διπλώματα στη Μουσική, την Ιστορία της Μουσικής και τη Διαχείριση Επιχειρήσεων, η μεγάλη του σταδιοδρομία στη μουσική ξεκίνησε με ένα ρεσιτάλ του στο Δημαρχείο της Νέα Υόρκης, όπου κέρδισε το «The American Theater Wing Concert Award». Αργότερα, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην όπερα και πάλι στη Νέα Υόρκη την Traviata του Βέρντι μαζί με τη Beverly Sills. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, της Ζυρίχης, πρώτος βαρύτονος της Όπερας της Ζυρίχης στην οποία εγκαταστήθηκε το 1963 και διευθυντής της Λυρικής Σκηνής των Αθηνών. .

Η καριέρα του ξεκίνησε από παραστάσεις σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες και το 1961 πήγε στην Ευρώπη και τραγούδησε σε φημισμένες όπερες διαφόρων χωρών. Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε και στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπου τραγούδησε σε δυο παγκόσμιες πρώτες: στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο  του Μανώλη Καλομοίρη και τη Ναυσικά της Γκλάνβιλ - Χικς. Από τότε τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, ο Πλάθιντο Ντομίγκο, η Μονσεράτ Καμπαγιέ κ.ά. Με τον Παβαρόττι τραγούδησε πολλές φορές την όπερα «Ριγκολέττο», ρόλο ο οποίος δέθηκε άρρηκτα με τον Κύπριο βαρύτονο, αφού τον τραγούδησε περισσότερες από 223 φορές σε όλο τον κόσμο (Ψηφιακός Ηρόδοτος, Αρχείο ΡΙΚ).

 

Ο Τζων Μοδινός διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών της Ελλάδας (1980-81) καθώς και γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ελλάδας (1980-1983).Υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής.

 

Το 1963 εγκαταστάθηκε στη Ζυρίχη και υπήρξε μόνιμο στέλεχος της Όπερας της πόλης για 27 χρόνια. Υπήρξε, επίσης, διευθυντής του τμήματος φωνητικής μουσικής του Hochschule Für Musik της Βρέμης.

 

Το 1991 συνεργάστηκε με τους Άννα Βίσση και Νίκο Καρβέλα στο ανέβασμα της ροκ όπερας «Δαίμονες». Η Άννα Βίσση στον ρόλο της μάγισσας και ο Τζον Μόδινος στον ρόλο του παπά του Μεσαίωνα, έδωσαν μία εξαιρετική παράσταση που άφησε το στίγμα της στην ελληνική μουσική και θεατρική σκηνή.  

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και έτσι έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης  που τιμήθηκε με το παράσημο αυτό. Κέρδισε επίσης πολλές άλλες διακρίσεις.

 

Το 2008 εξεδόθη στην Αθήνα και κυκλοφόρησε η βιογραφία του Τζων Μοδινού, γραμμένη από τον Πάνο Καλούδα. Τίτλος του βιβλίου: «Τζων Μοδινός, ένας Μύθος ντυμένος Μελωδία». Τον ίδιο χρόνο,σε εκδήλωση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Κύπριος βαρύτονος τιμήθηκε για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην όπερα.

 

Από 6 ετών άρχισε να ψέλνει και απέκτησε τον τίτλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως «Μέγας Άρχων Χοράρχης και Πρωτοψάλτης».

 

Γάμοι

Ο Μοδινός παντρεύτηκε τρεις φορές.  Πρώτος του έρωτας υπήρξε η Μαίρη, μία Ελληνοαμερικανίδα με την οποία διατήρησε πολύ καλή και φιλική σχέση μετά το διαζύγιό τους το 1976. Παντρεύτηκε δεύτερη φορά την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα το 1978 και χώρισαν το 1991. Μαζί απόκτησαν ένα γιο, τον Φίλιππο Μόδινο. Ξαναπαντρεύτηκε στα 83 του χρόνια με την κατά 50 χρόνια νεότερη Ρουμάνα σοπράνο Ροξάνα Τσετάλι.

 

Πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2011 στην κλινική «Βουγιουκλάκειο» στο Αιγάλεω στην Ελλάδα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image