Μονστρί Ιωάννης ντε Jean de Monstri

Image

Ευγενής, μέλος της γνωστής μεσαιωνικής οικογένειας ντε Μονστρί της Κύπρου. Έδρασε επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου Α' (1359-1369), ο οποίος και τον είχε διορίσει ναύαρχο του κυπριακού βασιλείου και τον εκτιμούσε ιδιαίτερα. Πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του βασιλιά Πέτρου στη Συρία, στην Τρίπολη του Λιβάνου, στην Κώρυκο της Μικράς Ασίας και στην Αττάλεια. Ο βασιλιάς Πέτρος τον είχε στείλει, επίσης, ως πρέσβη του σε διπλωματική αποστολή στον εμίρη Τακκά στη Μικρά Ασία.

 

Ο Ιωάννης ντε Μονστρί είχε επίσης συνοδεύσει τον βασιλιά Πέτρο σε ταξίδι του στη Νεάπολη και στη Ρώμη όπου διευθετήθηκε διαφορά του Κυπρίου βασιλιά με τον Γάλλο ευγενή Φλοριμόντ ντε Λεσπαρρέ* ενώπιον του πάπα Ουρβανού.

 

Όταν αργότερα ο βασιλιάς Πέτρος ήλθε σε οξεία ρήξη με τους ευγενείς στην Κύπρο, ο Ιωάννης ντε Μονστρί αναμείχθηκε ενεργά στο όλο ζήτημα, προσπαθώντας να επιτύχει διευθέτηση των διαφορών και τερματισμό της έριδας. Έδρασε και προς την κατεύθυνση του βασιλιά και προς την κατεύθυνση των ευγενών, δεν κατόρθωσε όμως να επιτύχει την ποθούμενη συμφιλίωση. Αποτέλεσμα ήταν να συνεχιστεί η διαμάχη που έληξε το 1369 με τη δολοφονία του βασιλιά Πέτρου.

 

Μετά τον θάνατο του Πέτρου Α', ο Ιωάννης ντε Μονστρί κατηγορήθηκε από αντιπάλους του για ανήθικες πράξεις (ότι είχε ερωτικό δεσμό με μια ευγενή) και συνελήφθη. Κατόρθωσε να δραπετεύσει από την Κερύνεια όπου εκρατείτο, και με ένα μικρό σκάφος να πλεύσει προς την Αττάλεια της Μικράς Ασίας. Μόλις όμως έφθασε εκεί, πέθανε από τις κακουχίες. Ετάφη σε ναό της Αγίας Μαρίνας στην Αττάλεια.