Νικολάου Κυριάκος

Image

Αρχαιολόγος. Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο της Καρπασίας το 1918 και πέθανε το 1981. Φοίτησε σε σχολές μέσης παιδείας στο Λονδίνο όπου επίσης σπούδασε αρχαιολογία και πήρε τον τίτλο Β. Α. Honours in Classics.

 

Επιστρέφοντας αργότερα  στην Κύπρο, υπηρέτησε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαιολογικός λειτουργός (1957-1961), ως βοηθός έφορος του Κυπριακού Μουσείου (1961-1964) και ως έφορος (1964-1978). Παράλληλα διενήργησε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές σε διάφορα μέρη της Κύπρου, κυρίως στην επαρχία Πάφου κ.α. Πήρε μέρος σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια κι έδωσε πολλές διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

 

Αρκετά επιστημονικά άρθρα περί των αρχαιολογικών ανασκαφών που έκαμε και των αποτελεσμάτων τους, δημοσίευσε στο ετήσιο έντυπο του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Δημοσίευσε επίσης σε άλλα έντυπα, τόσο σε κυπριακά όσο και σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, μελέτες του περί κυπριακών αρχαιολογικών θεμάτων. Συνεργάστηκε με την εγκυκλοπαίδεια Δομή (κεφάλαιο «Κύπρος - Αρχαία Τέχνη», ενώ στο συλλογικό έργο Ἱστορία τῆς Κύπρου (Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1981) έγραψε το κεφάλαιο «Πολιτιστικοί θεσμοί στήν Ἑλληνιστική καί Ρωμαϊκή Κύπρο».

 

Με την διατριβή του The Historical Topography of Kition, που εξέδωσε το 1976, αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Άλλα εκδομένα βιβλία του είναι:

 

2. New Paphos. An archaeological guide (1967. Νέα έκδοση το 1978).

3. Ancient Monuments of Cyprus (1968).

4. Νέα Πάφος. Ἀρχαιολογικός ὁδηγός (1969. Νέα έκδοση το 1979).

 

Ο Κυριάκος Νικολάου διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, εταίρος του Society of Antiquaries of London, αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών.