Μουσουλιώτης Ανδρέας

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Καϊμακλί το 1939. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στο Κολλέγιο Λευκωσίας. Σπούδασε θέατρο στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία Κύπρου και στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στην Αθήνα. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του «Θεάτρου Τέχνης Λευκωσίας», καθώς και άλλων θεατρικών σχημάτων.

 

Υπήρξε εκ των ιδρυτών του Θεάτρου Τέχνης στη Λευκωσία το 1961. Συνεργάστηκε με πάρα πολλά θέατρα, μεταξύ των οποίων τον ΕΘΟΣ και τον ΟΘΑΚ, το Θέατρο του ΡΙΚ, το θίασο Παπαδημήτρη, το θίασο Κακουράτου, το θίασο «Νέο Θέατρο» του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, τη «Μουσική σκηνή» και πολλά άλλα μουσικά και θεατρικά σχήματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Σκάλα και άλλα.

Το 1972 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον ΘΟΚ, στην παράσταση Καπετάν Γιακουμής του Δημήτρη Κόκκου και παρέμεινε στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Οργανισμού για δεκαέξι χρόνια ερμηνεύοντας ρόλους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή. Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία έλαβε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως επίσης συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ σε πολλά θεατρικά σκετς.

Η βαθειά του αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως για το θέατρο, θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές. 

ΘΟΚ: «Ένας από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς»
Ο ΘΟΚ με αφορμή το θάνατο του Ανδρέα Μουσουλιώτη στις 10 Απριλίου 2014 εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Ανδρέα Μουσουλιώτη, ενός από τους πιο αγαπητούς και χαρισματικούς Κύπριους ηθοποιούς της γενιάς του.

Με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου το 1971, ο Ανδρέας Μουσουλιώτης προσλαμβάνεται ως μέλος του καλλιτεχνικού δυναμικού του ΘΟΚ μέχρι και το 1988, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραγωγές της Κεντρικής και Παιδικής Σκηνής, όπως: «Ο Καπετάν Γιακουμής», «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Ο Βυσσινόκηπος», «Ο Γλάρος», «Ο Εβραίος της Μάλτας», «Στα Χώματα της Μεσαρκάς», «Το Νερόν του Δρόπη», «Ο Μορμόλης», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Το Βαρελάκι με το Μέλι» κ.ά.

Από το 1993 μέχρι το 2005 ο Μουσουλιώτης συμμετείχε ως έκτακτος ηθοποιός σε 13 παραγωγές ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται: «Η Χαρτοπαίκτρα», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Ο Κορυδαλλός» και «Σχολείο για Κλόουν».

Τελευταία του συνεργασία στο ΘΟΚ ήταν τη θεατρική περίοδο 2004-2005 στο έργο «Η Αγάπη της Μαρικκούς». Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Κυπριακές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:
Διπλή ζωή
Η ζωή είναι ωραία (2008)
Ιστορίες του Μιτσήορκη
Μανώλης και Κατίνα
Μόνο γιατί σε αγάπησα
Ο Καφενές των γεναικών
Στο παρά πέντε (1998)
Τα κοπέλια
Το νερόν του Δρόπη

Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:
Αγάπες και καημοί
Δολοφονήστε τον Μακάριο
Η Γιαλλουρού
Ξυπόλητα καμάκια
Tα έγκατα της γης

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image