Αβέρωφ Γεώργιος Αλεξάνδρου

Image

Μουσικός. Γεννήθηκε το 1913 στο Καϊμακλί. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στο Παγκύπριο Διδασκαλείο και εργάστηκε ως δάσκαλος. Από το 1949 μέχρι το 1954 σπούδασε στα Βασιλικά Ωδεία Αγγλίας και πήρε το δίπλωμα L.R.S.M. Ταυτόχρονα μελέτησε αρμονία και πήρε πτυχίο του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Στη συνέχεια εργάστηκε σαν καθηγητής στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Αφυπηρέτησε το 1973. Μελετητής της κυπριακής λαϊκής δημοτικής μουσικής. Κυκλοφόρησε σε τρεις δίσκους τους κυριότερους κυπριακούς χορούς και τραγούδια. Εξέδωσε το 1978 το βιβλίο «Κυπριακοί Λαϊκοί Χοροί» .

 

Εξέδωσε επίσης το έργο «Κυπριακός Γάμος», στο οποίο γίνεται πλήρης και λεπτομερής περιγραφή  του τετραήμερου  κυπριακού παραδοσιακού γάμου. Το έργο του αυτό είχε κερδίσει πρώτο βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού.

 

Κατά το 1985 (διεθνές έτος Μουσικής) ένας δίσκος του μακράς διαρκείας με κυπριακούς λαϊκούς χορούς είχε βραβευθεί από την Ακαδημία του Παρισιού.

 

Εμφανίστηκε, συνοδεύοντας φολκλορικά συγκροτήματα, σε πολλές χώρες και στις τηλεοράσεις διαφόρων χωρών. Έδωσε διαλέξεις και δημοσίευσε εργασίες του για την κυπριακή λαϊκή μουσική. Το 1989 εξέδωσε βελτιωμένο βιβλίο του, με τον τίτλο «Τα Δημοτικά Τραγούδια και Οι Λαϊκοί Χοροί της Κύπρου».

 

Πέθανε στις 21 Οκτωβρίου του 1990.