Μπουσικώ Boucicaut

Image

Ο Ζαν Β΄ λε Μαινγκρ (Boucicaut) ήταν Γάλλος στρατάρχης που σχετίστηκε προς την Κύπρο στις αρχές του 15ου αιώνα (περίοδος Φραγκοκρατίας). Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1366 και πέθανε στις 21 Ιουνίου 1421. Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του στην ανατολική Μεσόγειο, έχοντας δε ως συμμάχους του τους Γενουάτες, ο Μπουσικώ με έμπιστο απεσταλμένο του, τον Ερμίτ ντε λα Φαι, που έστειλε στην Κύπρο στις 24 Μαρτίου1403, απαίτησε από τον βασιλιά Ιανό να του παραδοθεί η Κερύνεια σαν εγγύηση για την εκτέλεση συνθήκης που είχε υπογραφεί λίγο πιο πριν. 

 

Ο Jean de Maingre, όπως ήταν το όνομα του Μπουσικώ, είχε διοριστεί κυβερνήτης της Γένουας το 1401, από τον Κάρολο VI, όταν οι Γενουάτες παρέδωσαν την τύχη της πόλης τους, που είχε περιέλθει σε κατάσταση αναρχίας, στον βασιλιά της Γαλλίας. Όταν ο Μπουσικώ πληροφορήθηκε ότι η Αμμόχωστος (που βρισκόταν στα χέρια των Γενουατών από το 1373) επολιορκείτο από τους Κυπρίους που ήθελαν να την ανακαταλάβουν, απέπλευσε από τη Γένουα στις 3 Απρίλιου 1403 με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο. Πήγε αρχικά στη Ρόδο κι απ’ εκεί απείλησε να επιτεθεί κατά της Κύπρου.

Ο μεγάλος μάγιστρος του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου (που είχαν τεράστια συμφέροντα στην Κύπρο), ο Philibert de Naillac, προσφέρθηκε να δράσει ως μεσολαβητής μεταξύ του Μπουσικώ και του βασιλιά της Κύπρου Ιανού και ήλθε προς τούτο και στην Κύπρο, καταφέρνοντας πράγματι την επίτευξη ειρήνης μεταξύ τους.

Τότε ο Μπουσικώ, δια του Ερμίτ ντε λα Φαι, απαίτησε να του δοθεί ως εγγύηση η Κερύνεια. Ο βασιλιάς Ιανός, που παραιτήθηκε στο μεταξύ από την προσπάθεια κατάληψης της Αμμοχώστου, απέρριψε την αξίωση και δι απεσταλμένου του, του Σκλαβ ντε Ασπέρχ, ζήτησε τη βοήθεια της Βενετίας για αντιμετώπιση των απαιτήσεων του Μπουσικώ. Η Βενετία συμβούλευσε διαπραγμάτευση και ειρήνη. Ο στόλος της, πάντως, παρακολουθούσε τις κινήσεις του Μπουσικώ και αποτέλεσμα ήταν η ματαίωση της σχεδιαζόμενης επίθεσής του στην Κύπρο. Αντίθετα, ο Μπουσικώ επεσκέφθη την Κύπρο ως φίλος τον Ιούνιο του 1403 και λίγο αργότερα υπεγράφη (7 Ιουλίου) συνθήκη ειρήνης μεταξύ Κύπρου και Γένουας.

 

Ο Μπουσικώ έστρεψε τότε τις πολεμικές του δραστηριότητες κατά του Κανδηλόρου, στη Μικρά Ασία, με ασαφή όμως αποτελέσματα (βλέπε λήμμα Αλλαγία).

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image