Μαυρογένης Δημήτριος

Image

Γιατρός, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στην Τηλλυρία το καλοκαίρι του 1964. Ο Δημήτριος Μαυρογένης, γεννήθηκε το 1913 στο χωριό Πολέμι της επαρχίας Πάφου και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά το πέρας των σπουδών του άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στην Αθήνα και στην Πάφο. Το 1948 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πάφου. Το 1951 πήγε στην Αθήνα κι εργάστηκε ως επιμελητής στο σανατόριο «Σωτηρία» της ελληνικής πρωτεύουσας.

 

Το 1959 επανήλθε στην Κύπρο κι άνοιξε ιατρική κλινική στην Πάφο και ως γιατρός παθολόγος - φυματιολόγος προσέφερε τις υπηρεσίες του στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Πάφου. Επίσης διετέλεσε γραμματέας του ιατρικού συλλόγου «Ιπποκράτης» Πάφου.

 

Με την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, το 1964, υπηρέτησε κι ως στρατιωτικός

γιατρός. Με την ιδιότητά του αυτή βρέθηκε στο μέτωπο της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 (μάχες Μανσούρας και Κοκκίνων). Εκεί σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου 1964, στον Παχύαμμο. Σκοτώθηκε από βομβαρδισμό (από αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας) του κτιρίου στο οποίο είχε στεγαστεί η υγειονομική υπηρεσία για περίθαλψη των τραυματιών της Εθνικής Φρουράς.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάφου έστησε αργότερα στην Πάφο την προτομή του Δημητρίου Μαυρογένη, του οποίου η μνήμη τιμήθηκε κι από τον Δήμο της Πάφου που ονόμασε μια των οδών της πόλης σε οδό Δημ. Μαυρογένη (η προτομή του μεταφέρθηκε το 1991 και στήθηκε στην είσοδο του νέου γενικού νοσοκομείου Πάφου, μαζί με μαρμάρινη στήλη αφιερωμένη σ' αυτόν και τα λοιπά μέλη του υγειονομικού της Εθνικής Φρουράς που έπεσαν μαζί του).

 

Πηγή 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια