Μυριανθόπουλος Κωστας

Image

Γιατρός. Ο Κώστας Μυριανθόπουλος γεννήθηκε το 1889 στο χωριό Τρεις Ελιές και πέθανε το 1972. Σπουδασε ιατρική και διακρίθηκε για την αγάπη του για τον άνθρωπο.  Η οικογένεια του και ο πατέρας του Θεόδοτος καταγόταν από την οικογένεια του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου. Ο Χρύσανθος καταγόταν επίσης από το χωριό Τρεις Ελιές της Μαραθάσας και ανήκε σε γνωστή οικογένεια της περιοχής, μέλη της οποίας ανήλθαν αργότερα σε αρχιερατικούς θρόνους, όπως οι ανεψιόι του Μητροπολίτες Κιτίου Μελέτιος (1776-1797) και Xρύσανθος (1797-1810), καθώς και ο μικρός ανεψιός του Eθνο΅άρτυρας Μητροπολίτης Πάφου Χρύσανθος (1805-1821). Mέλος της ίδιας οικογένειας και ανεψιά του Aρχιεπισκόπου ήταν επίσης η Μαρουδιά Παυλίδη, σύζυγος του  Δραγου΅άνου Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου, ο οποίος  δέσποζε στη ζωή της χώρας στα τέλη του  18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου. 

 

Ο πατέρας του Κώστα, ο Θεόδοτος Μυριανθόπουλος είχε αδελφό ο οποίος είχε μεταναστεύσει στο Σικάγο και ο οποίος τον εβοήθησε στις σπουδές των παιδιών του. Ο Κώστας Μυριανθόπουλος ήταν ο παππούς του δικηγόρου Κώστα Βελάρη

 

Φιλάνθρωπος 

 Ο γιατρός Κώστας Μυριανθόπουλος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής του καριέρας περιοδεύοντας στην Κυπριακή ύπαιθρο προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους απλούς ανθρώπους. Υπηρέτησε κατά καιρούς στα Λεύκαρα, στο Στρουμπί και στο Πολέμι και ήταν συμπαθής ακόμα και σε εγκληματίες όπως τα Χασαμπουλιά αφού πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε όλους.  

Στις 28 Αυγούστου 1936 τιμήθηκε μεταξύ άλλων από τη Συντεχνία Υποδημάτων Λευκωσίας γιατί πρόσφερε στα μέλη της δωρεάν τις υπηρεσίες του.  

 

Πηγές:

  1. www.polignosi.com
  2. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image