Μυριανθόπουλος Σωκράτης

Image

Εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Πρόδρομος και ήταν ανεψιός του αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Β΄ (1909-1916) και αδελφός των Κωνσταντίνου και Κλεόβουλου Μυριανθοπούλου.

 

Ο Σωκράτης Μυριανθόπουλος σπούδασε στο Διδασκαλείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1897. Υπήρξε, όπως και ο αδελφός του Κλεόβουλος, εθελοντής στον άτυχο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Την περίοδο 1897-1898 εργάστηκε ως διευθυντής στην αστική σχολή Κτήματος και ακολούθως, από το 1898 έως το 1946, υπηρέτησε ως δάσκαλος και ως διευθυντής στην Α΄ και Β΄ αστική σχολή Λεμεσού, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και σε διάφορα άλλα σχολεία τής πόλης. Ο Σωκράτης Μυριανθόπουλος αρθρογραφούσε τακτικά στις λεμεσιανές εφημερίδες Αλήθεια και Κήρυξ, σχολιάζοντας εκπαιδευτικά και εθνικοκοινωνικά θέματα. Πέθανε το 1954.

 

Ο γιός

Ο Μυριανθόπουλος κατοικούσε στην οδό Βασιλείου του  Μακεδόνος … άλλως «Καρτιέ Λατέν», γιατί σε αυτή την οδό που ήταν παράλληλος της Αγίου Ανδρέου κατοικούσαν και αρκετοί άλλοι διάσημοι, λεμεσιανοί και ξένοι. Γιος του  δασκάλου Σωκράτη Μυριανθόπουλου  ήταν ο   Πλάτωνας, που έγινε στη συνέχεια γνωστός ως Paul Ralli (1903-1952) και διέπρεψε στο τέλος της δεκαετίας του ΄20 ως ηθοποιός στο Hollywood σε διεθνείς παραγωγές βωβού κινηματογράφου.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Λεμεσός Ιστορία: Οδός Βασιλείου του Μακεδόνος-Cartier Latin

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image