Νικολάου Ιωαννίδης Γεώργιος

Image

Πεσών κατά τη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959. Καταγόταν από το χωριό Κάτω Πύργο. Είχε γεννηθεί το 1930 και πέθανε στις 12.11.1956 από βασανιστήρια.

 

Ο Γεώργιος Νικολάου υπήρξε στέλεχος των Νέων Συντεχνιών από την ίδρυσή τους, καθώς και μέλος της OXEN Λευκωσίας. Εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα κι ανέπτυξε δραστηριότητα ως υπεύθυνος της Οργάνωσης στα χωριά Πηγαίνια, Παχύαμμο και Κάτω και Πάνω Πύργο, της περιοχής Τηλλυρίας.

 

Στο σπίτι του είχε κατασκευάσει κρησφύγετο, όπου έκρυβε καταζητούμενους και αντάρτες. Υπήρξε επίσης τροφοδότης και σύνδεσμος αντάρτικων ομάδων στην περιοχή του. Η δραστηριότητά του όμως επισημάνθηκε και συνελήφθη. Μετεφέρθη στο χωριό Λεύκα όπου κρατήθηκε στον αστυνομικό σταθμό και για 15 μέρες βασανίστηκε φρικτότατα από Άγγλους και Τουρκοκύπριους αστυνομικούς. Τελικά εκτελέστηκε εν ψυχρώ, με πυροβολισμό στην πλάτη, ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος. Ετάφη στο χωριό του με τιμές.

 

Οι αγγλικές αρχές υποστήριξαν ότι είχε πυροβοληθεί, δήθεν, από φρουρό ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει. Τούτο όμως ήταν αδύνατο, αφού από τα βασανιστήρια είχαν, μεταξύ άλλων, αχρηστευθεί τελείως και τα δυο του πόδια.