Ξυλοφάγου δάσος

Κρατικό δασος έκτασης 1.939,8 εκταρίων (14.500 σκαλών), στην επαρχία Λάρνακας. Βρίσκεται στα νότια του χωριού Ξυλοφάγου, στα διοικητικά όρια του οποίου περιλαμβάνεται.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στην περιοχή του δάσους κυριαρχούν οι υφαλογενείς ασβεστόλιθοι του σχηματισμού Κορωνιάς, οι προσχώσεις των αναβαθμίδων και οι άμμοι και τα χαλίκια της Πλειστόκαινης περιόδου (σύναγμα). Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν κοκκινοχώματα και ξερορεντζίνες.

 

Στο δάσος της Ξυλοφάγου περιλαμβάνεται ολόκληρη η χερσόνησος της Πύλας με το ομώνυμο ακρωτήριο. Σε μικρή απόσταση στα βόρεια του ακρωτηρίου της Πύλας, σ' ένα ύψωμα 98 μέτρων, που είναι το πιο ψηλό σημείο του δάσους, βρίσκεται ο γνωστός βενετικός πύργος της Ξυλοφάγου.

 

Το δάσος της Ξυλοφάγου, όπως και τα άλλα χαμηλά δάση της περιοχής των Κοκκινοχωριών, έχει κοπεί και μετατράπηκε σε καλλιεργούμενη έκταση που ενοικιάζεται σε κατοίκους γειτονικών χωριών.

 

Στο δάσος έχει γίνει τεχνητή αναδάσωση, με τραχεία πεύκη, ήμερη πεύκη και χαλέπιον. Η χαμηλή βλάστηση περιλαμβάνει κυρίως μαζ'ιές.