Παλιάμπελα

Image

Αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Πάφου, στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας, περί τα 58 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου. Από διοικητικής απόψεως, τα Παλιάμπελα περιλαμβάνονται σήμερα στην έκταση του γειτονικού χωριού Πωμός.

 

Το χωριό είναι κτισμένο κοντά στην ανατολική όχθη του ποταμού Λειβάδι, σε μέσο υψόμετρο 120 μέτρων. Από γεωλογικής απόψεως, είναι τοποθετημένο πάνω στους διαβάσες του πυριγενούς συμπλέγματος Τροόδους, πάνω στους οποίους αναπτύχθηκαν πυριτιούχα εδάφη.

 

Από συγκοινωνιακής απόψεως, τα Παλιάμπελα συνδέονται με σκυρόστρωτο δρόμο στα βορειοδυτικά με το χωριό Πωμός (περί τα 3 χμ.) και στα νοτιοανατολικά με το χωριό Λειβάδι (περί τα 7 χμ.).

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1946 302
1960 176
1973 116
1976 110

 

Στις επόμενες απογραφές ο πληθυσμός του χωριού συνυπολογιζόταν με εκείνον του χωριού Πωμός.

 

Κατά την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός του χωριού συνυπολογίστηκε με τον πληθυσμό του χωριού Πωμός. Το χωριό υφίστατο, πιθανότατα, από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Αν και δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές, σε παλαιούς χάρτες βρίσκεται στην περιοχή του σημειωμένος οικισμός/ φέουδο χωρίς ονομασία.

 

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην αγία Αικατερίνη.

 

Η ονομασία του χωριού (Παλιάμπελα = παλαιά αμπέλια) φανερώνει το βασικότερο είδος καλλιέργειας στην περιοχή, σε παλαιότερες εποχές.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια