Παπαδόπουλος Μάριος

Image

Διεθνούς φήμης μουσικός, μαέστρος και πιανίστας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954. Πολύ μικρός άρχισε να παίρνει μαθήματα πιάνου με πρώτη του δασκάλα την Ελένη Μαξιούτη. Το 1967 πήγε στο Λονδίνο όπου συνέχισε τις μουσικές του σπουδές με την Ilona Kabos. Μέντορές του υπήρξαν, ανάμεσα σ’ άλλους, και οι Vladimir Ashkenazy και Gina Bachauer. To 1973 υπήρξε για το νεαρό Μάριο Παπαδόπουλο έτος θριάμβου. Επελέγη από το Greater London Arts Association ως ο Νεαρός Μουσικός 1973 και στη συνέχεια έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου. Την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη αυτή επίσημη εμφάνισή του ακολούθησε μια σειρά από κονσέρτα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εμφανίσεις στο Royal Festival Hall και το Royal Albert Hall, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και η μετάδοση από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα ηχογραφημένων κονσέρτων του.

 

Το 1976 ο Μάριος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εμφανίσεις στο Lincoln Centre της Νέας Υόρκης και αλλού. Εκεί συμμετέσχε για πρώτη φορά σε ορχήστρα στην Αμερική — τη Συμφωνική Ορχήστρα του St. Louis. Τον επόμενο χρόνο ανακηρύχθηκε από το High Fidelity και Musical America ως Νεαρός Καλλιτέχνης 1977.

 

Το πολύμορφο μουσικό του ταλέντο του άνοιξε στη συνέχεια καινούργιους ορίζοντες, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διευρύνει τη μουσική του δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της μουσικής όπως είναι η μουσική δωματίου, η διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας ως σαν πιανίστας, άρχισε μια καινούργια σταδιοδρομία ως μαέστρος σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και στον κλάδο αυτό. Εκτός από την Αγγλία και τις ΗΠΑ ο Μάριος Παπαδόπουλος είναι γνωστός τόσο ως μαέστρος όσο και ως πιανίστας από εμφανίσεις σε πολλές άλλες χώρες: Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότιο Αφρική, Ρουμανία και Ιαπωνία.

 

Τον Ιούλιο του 1985 ο Μάριος Παπαδόπουλος έδωσε τρεις συναυλίες στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου παίζοντας και διευθύνοντας τους διάσημους London Mozart Players σε 9 κονσέρτα του Mozart για πιάνο. Η τεράστια επιτυχία που σημείωσε οδήγησε στο να  προσκληθεί από την Cape Town Symphony Orchestra να παρουσιάσει και τα 27 κονσέρτα του Mozart διευθύνοντας από το πιάνο. Το μνημειώδες αυτό έργο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1986. Το 1985 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Barbican του Λονδίνου ως σολίστ με τη Royal Philharmonic Orchestra. Διευθύνοντας την ίδια ορχήστρα από το πιάνο, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε δίσκο με το κονσέρτο του Stravinsky. Ηχογράφησε, μεταξύ άλλων, για άλμπουμ του Readers Digest με έργα Mozart. To 1986-1987 εμφανίστηκε με τη London Sinfonia υπό τη διεύθυνση του Richard Hickox, με τους London Mozart Players υπό τη διεύθυνση της Jane Glover και διηύθυνε τη φημισμένη ορχήστρα νέων Pro Corda, και ηχογράφησε στο BBC το κονσέρτο για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα σε Ντο μείζονα σε πρώτη εκτέλεση εκτός Ελλάδος.

 

To 1998 ο Μάριος Παπαδόπουλος ίδρυσε την Oxford Philomusica, τη μόνη επαγγελματική ορχήστρα της Οξφόρδης. Από τότε η κυρίως καλλιτεχνική του δραστηριότητα, τόσο ως μαέστρος όσο και ως πιανίστας, επικεντρώνεται στις εμφανίσεις που κάνει ως επικεφαλής της Oxford Philomusica με την οποία έχει ήδη εμφανιστεί σε πάνω από 200 συναυλίες. Είναι έκτακτος καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα και Fellow του Keble College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι επίσης Διδάκτωρ των Μουσικών Τεχνών του City University του Λονδίνου και Fellow of the Worshipful Company of Musicians.

 

Ο Μάριος Παπαδόπουλος συμμετέχει ενεργά και στις μουσικές δραστηριότητες της Κύπρου, όταν οι δραστηριότητές του στο εξωτερικό του το επιτρέπουν. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε στενά με την Ορχήστρα Δωματίου Κύπρου με την οποία έδωσε πολλές συναυλίες. Εξ άλλου τον Μάρτιο του 1988 διηύθυνε την εναρκτήρια συναυλία της νεοσύστατης Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου. Από το 2008 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρα Κύπρου.