Παπαδόπουλος Ρένος Κλείτου

Image

Ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, θεραπευτής οικογένειας, που σταδιοδρομεί στο εξωτερικό. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1947 αλλά μεγάλωσε στη Λευκωσία, όπου αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1964. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου όπου και ειδικεύτηκε στην Κλινική και Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Από το 1971 δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, απ’ όπου και πήρε τον τίτλο του δόκτορος στη Φιλοσοφία.

 

Το 1981 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου άρχισε να εργάζεται ως πρώτος κλινικός ψυχολόγος στις κρατικές Υπηρεσίες Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα άρχισε ιδιωτική εξάσκηση ως ψυχαναλυτής (της σχολής του Κ. Γιουνγκ), διδάσκοντας στην Αγγλία και άλλες χώρες. Επιπλέον, είναι τακτικός επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Κ. Γιουνγκ της Ζυρίχης. Ο Δρ Παπαδόπουλος πρωτοπόρησε στην εφαρμογή της Γιουνγκιανής Αναλυτικής Ψυχολογίας στη θεραπεία της οικογένειας και στη σύνδεση επιστημολογίας και ψυχανάλυσης.

 

Σήμερα είναι καθηγητής της Αναλυτικής Ψυχολογίας στο Κέντρο Ψυχοαναλυτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Είναι επίσης Σύμβουλος Κλινικός Ψυχολόγος στην Κλινική Tavistock του Λονδίνου, καθώς και συντάκτης του περιοδικού Harvest: International Journal for Jungian Studies. Διετέλεσε ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Υποεπιτροπής του Διεθνούς Συνδέσμου Αναλυτικής Ψυχολογίας. Ως σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών, εργάστηκε σε θέματα προσφύγων και άλλων επιζησάντων πολιτικής βίας σε πολλές χώρες. Είναι επίσης μέλος της Ανεξάρτητης Ομάδας Ψυχαναλυτών του Λονδίνου και επίτιμο μέλος του SAAJA (Southern African Association of Jungian Analysts).

 

Το 1984 εξέδωσε στο Λονδίνο (μαζί με τον Saayaman G.S.) το βιβλίο JunginModernPerspective. Ανάμεσα στα άλλα βιβλία του είναι: TherapeuticCareforRefugees. No Place Like Home (London, 2002 Tavistock Clinic Series) και The Handbook of Jungian Psychology. Theory, Practice and Applications (London and New York: Routledge, 2006). Επίσης δημοσίευσε αρκετά άρθρα και μελέτες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.