Σολομωνίδη οικογένεια

Image

Γνωστή οικογένεια της Κύπρου, του 19ου αιώνα, με καταγωγή το χωριό  Έμπα της επαρχίας Πάφου. Γνωστότερα μέλη της είναι τρία από τα πέντε παιδιά του παπά Σολωμού, από την Έμπα, οι Ανδρέας, Μάρκος και Νικόλαος. Τα άλλα δυο παιδιά του ήταν η Ελένη και ο Χριστόδουλος.

 

Το  σημαντικότερο από τα μέλη της οικογένειας, υπήρξε ο Ανδρέας Σολομωνίδης (Χουρσίτ αγά), βλέπε χωριστό λήμμα.

 

Ο Μάρκος Σολομωνίδης, ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγαλύτερου αδελφού του Ανδρέα, εξισλαμίσθηκε κι αυτός το 1821 προκειμένου να σώσει τη ζωή και την περιουσία του, και πήρε τότε το όνομα Αχμέτ αγάς. Έκτοτε παρέμεινε κρυπτοχριστιανός, επίσημα όμως Μουσουλμάνος. Απέκτησε μεγάλη ισχύ κα πολιτική δύναμη, ως συνεργάτης και βοηθός του αδελφού του Ανδρέα Σολομωνίδη/ Χουρσίτ αγά.

 

Αλλά κι ο τρίτος αδελφός, ο Νικόλαος (γνωστός ως λογιότατος, ενώ ανευρίσκεται να υπογράφει κι ως Νικόλαος Σολωμού Νικολαΐδης) αν και δεν εξισλαμίσθηκε, ωστόσο ανήκε στην ηγέτιδα τάξη των Κυπρίων που διαχειριζόταν τα κοινά και συνεργαζόταν στενά με την Αρχιεπισκοπή. Την προσωνυμία λογιώτατος την απέκτησε λόγω της πλατιάς μόρφωσής του και της ποιητικής του ικανότητας.